Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

CONCERT
Orgel en trompet

Zondag, 9 september 2018
om 19.00 uur
Parochiekerk Overmere

Tom Hoornaert (orgel)
Manu Mellaerts (trompet)

 

PROGRAMMA

Toccata in seven
  • Ouverture
  • Gigue
  • Air
  • Bourrée
  • Marche
Trompet en orgel G. F. Händel
Sonate in a, deel I Orgel J. Rheinberger
Adagio Trompet en orgel T. Albinoni
Ach bleib mit deiner Gnade Orgel S. Karg - Elert
Agnus Dei Trompet en orgel G. Bizet
Prière à Notre Dame Orgel L. Boëllmann
Concerto pour une voix Trompet en orgel Saint - Preux
Merck toch hoe sterck
  • Andante
  • Allegretto
  • Andante con moto
  • Alle Marcia
  • Adagio
  • Risoluto
Orgel C. Kee
Nessun dorma Trompet en orgel G. Puccini
Power of life Orgel M. L. Takle

 

 

 

ORGANIST

Tom Hoornaert

Foto (4)

Tom Hoornaert (13 november 1972) zette zijn eerste stappen in de orgelwereld bij Dhr. Joost D'Hont.

Daarna studeerde hij verder aan zowel het Lemmensinstituut te Leuven bij Prof. Luc Ponet, als aan de Muziekhogeschool te Maastricht bij wijlen Prof. Dorthy De Rooij.
Hij behaalde in Maastricht eveneens het diploma koordirectie bij Prof. Ludo Claesen.
In 1991 werd Tom ‘Eerste Laureaat’ van de Nationale Muziekwedstrijd ‘Pro Civitate’ (nu Belfius Classics) met grootste onderscheiding, 95 %.

In de Stad Tielt is Tom werkzaam als organist aan de hoofdkerk St.-Pieter, docent orgel-piano-beiaard-begeleidingspraktijk en begeleider aan de ‘Stedelijke Academie voor Muziek en Woord’.
Het koor ‘Cantiga’ en het kamerkoor ‘Ultreya’ uit Tielt en het koor ‘Cantando’ uit Oedelem staan onder zijn leiding. In 2002 stichtte hij het kamerkoor ‘Ultreya’ (www.ultreya.be) en voerde hij o.a. uit:

  • het “Scheppingsverhaal” van Duke Ellington uit,
  • het “Requiem” van John Rutter,
  • de creatie “Laudes” van de hedendaagse componist Kurt Bikkembergs in Newark (UK) samen met het “Kortrijks Vocaal Ensemble” o.l.v. Wim Verdonck en met soliste Hilde Coppé,
  • de “cantate Super Omnia” van Albert de Klerk in Zweden, etc …

 Als oprichter van het musicalgezelschap Mathea (www.mathea.be) bracht Tom de producties “Veel geluk Professor”, “Nonsens” en "The Sound of Music" in het CCG te Tielt. Bij Mathea is Tom eveneens dirigent.

Om het orgel te promoten, niet alleen als liturgisch, maar ook als concertinstrument, werd onder zijn impuls de orgelkring ‘Chamade’ (www.orgelkringchamade.be) opgericht. Daarmee brengt hij op alle zaterdagen tijdens de maand september concerten in samenwerking met andere instrumentisten en vocalisten.

 Als organist/begeleider/dirigent concerteerde Tom reeds verschillende malen in o.a. Nederland, Hongarije, Portugal, Polen, Italië, Engeland (o.a. de prestigieuze Town Hall, Oxford) & Zweden.

 

 

TROMPETTIST

Manu Mellaerts

Foto (4)

Manu Mellaerts begon zijn muzikale opleiding in de academie van Tienen.
Daarna studeerde hij aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Leon Pétré en vervolgens aan het Kon. Conservatorium te Brussel, waar hij, naast pedagogie, ook de Hoger Diploma’s voor trompet en kamermuziek behaalde.

Later studeerde hij verder bij Pierre Thibaud te Parijs, bij Roger Delmotte te Versailles en bij Edward Tarr te Basel.
In 1985 werd hij laureaat van de VRT - Tenuto wedstrijd en in 1987 behaalde hij een bronzen medaille op de Internationale Trompetwedstrijd te Toulon (Fr.)
Van 1984 tot 1986 was hij als trompettist verbonden aan het BRT Filharmonisch Orkest, terwijl hij leraar was aan het Lemmensinstituut te Leuven tot 1987.
Vanaf 1987 is hij eerste solotrompettist bij het Orkest van de Nationale Opera “De Munt”, en docent aan het Kon. Muziekconservatorium te Brussel.
Daarnaast is hij actief als solist en in kamermuziekverband. Samen met de bekende Belgische organist Luc Ponet en Katrien Verbeke, pianiste, vormt hij vaste duo’s met optredens in binnen- en buitenland. Hij is lid van het koperkwintet van de Munt en artistiek leider van het internationaal gerenommeerde koperensemble ‘Belgian Brass’.
Ook is hij zeer frequent uitgenodigd als gastdocent op internationale festivals, brassclinics, master classes en gastdirecties.
Manu Mellaerts soleerde in het binnenland met o.a. “Het symfonieorkest van De Munt”, het "Vlaams Radio Orkest", de “Beethoven Academie”, “I Fiaminghi”, het “Collegium Instrumentale Brugense”, het “Prometheus ensemble”, “l’Orchestre de Wallonie”, "The Slovak Sinfonietta Zilina"... Verder trad hij op in vele andere Europese landen, alsook in Groot-Brittannië, Japan, de Filipijnen, Zuid-Amerika en de VS.