Alles over het orgel

RESERVEER TOEGANGSKAARTEN


Er kunnen momenteel geen toegangskaarten gereserveerd worden.

Reserveer

GESCHIEDENIS

Na de bouw van de nieuwe kerk in 1866 duurde het nog bijna 25 jaar voordat er een nieuw orgel in de kerk geplaatst werd.

Lees meer

ORGELBOUWER

Voor de bouw van het orgel werd deze opdracht toegewezen aan Petrus-Johannes Vereecken en zonen, orgelbouwers uit Gijzegem.

Lees meer

RESTAURATIE

Nadat het orgel in 1979 uitviel en niet meer te herstellen viel, zou het tot 1996 duren vooraleer weer op het orgel kon gespeeld worden.

Lees meer

TECHNISCH

De technische gegevens van het orgel.
Lees meer

AANKONDIGINGEN

Foto Antoine Tronquo 3ANTOINE TRONQUO (°1966) werd geboren in Oudenaarde en volgde de muziekhumaniora en de hogere afdelingen aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij einddiploma's behaalde in o.a. de disciplines orgel en klavecimbel, naast ook didactische bekwaamheidsbewijzen.

Het consequent volgen van de seminaries oude muziek-praktijk bij Erik Van Nevel en het orgelonderricht bij Johan Laleman, waren bepalend voor zijn stilistische vorming inzake vroege muziek.

Parallel met deze studie volgde hij masterclasses bij o.a. J. Huys, H. Schoonbroodt, D. Roth en J. Boyer voor orgel en bij Bob Van Asperen voor klavecimbel. Alsook genoot hij onderricht aan de Giles International Organschool in Londen o.l.v. Ann Thomas, voor de interpretatie van de oud-Engelse klaviermuziek.

Als lesgever is hij werkzaam aan een aantal academies, alsook was hij twee jaar docent aan het conservatorium van Luik waar hij voor de orgelafdeling de cursus begeleidingspraktijk verzorgde.

Zijn concertpraktijk omvatte optredens in een aantal orgelcyclussen, o.a: Jong Orgeltalent (Abdij Tongerlo), St.- Gummarusconcerten (Lier), St.- Jansconcerten (Anzegem), Miniemenkerk (Brussel), Orgel na de Noen (Kathedraal Antwerpen), historische orgels in Oostkamp, Langdorp....
Tevens concerteerde Antoine Tronquo buiten de landsgrenzen, o.a in: Vlaardingen, de Basiliek van Steinfeld (Duitsland), het XXVII° - "Miedzynarodowy Organfestival" (kathedraal Koszalin in Polen), op het Kleuker-orgel in Alpe d'Huez...

Naast solistisch werk, stond hij ook op het podium met Il solisto del vento, het Haydn-kwartet, Capella S. Michaëlis, Luc Tooten (cellist - Brussels Philharmonic).

Hij behaalde het hoger diploma orgel bij Anne Froidebise aan het Conservatorium van Luik, alsook het diplôme de virtuosité aan de Schola Cantorum te Parijs in de orgelklassen van Mls. Jacquet-Langlais en Jean-Paul Imbert. ​

Op het 6° internationaal orgelconcours in Italië (provincie Rimini) werd hij gelauwerd als 3° laureaat-finalist.

Antoine bespeelt zowel het kleine positief-orgel, het historische orgel, als het grote kathedraalinstrument.

Samen met Dieter Van Handenhoven heeft Antoine Tronquo een duo-formatie in het leven geroepen onder de naam "CEMBALISTIC", waarmee exclusief muziek gebracht wordt voor 2- of meerdere klavecimbels, en voor klavecimbel in combinatie met orgel-positief.