Alles over het orgel

Er kunnen momenteel geen kaarten gereserveerd worden
GESCHIEDENIS

Na de bouw van de nieuwe kerk in 1866 duurde het nog bijna 25 jaar voordat er een nieuw orgel in de kerk geplaatst werd.

Lees meer

ORGELBOUWER

Voor de bouw van het orgel werd deze opdracht toegewezen aan Petrus-Johannes Vereecken en zonen, orgelbouwers uit Gijzegem.

Lees meer

RESTAURATIE

Nadat het orgel in 1979 uitviel en niet meer te herstellen viel, zou het tot 1996 duren vooraleer weer op het orgel kon gespeeld worden.

Lees meer

TECHNISCH

De technische gegevens van het orgel.
Lees meer

AANKONDIGINGEN

NicolasDeTroyer VK Klein

Nicolas volgde al op jeudige leeftijd pianoles bij Marie Kuijken en orgelles bij Jenny Stoop, Jo Van Eetvelde en Lieve Van de Rostyne.
Daarna studeerde hij aan het Lemmensinstituuut in Leuven bij Reitze Smits en Luc Ponet.
Daar behaalde hij de graad van ‘meester in de muziek’ voor orgel met de grootste onderscheiding (2007) en het masterdiploma klavecimbel met onderscheiding (2010).
Hij beëindigde zijn specialisatiegraad orgel met een recitalconcert in de Brusselse kathedraal rond het thema licht en verrijzenis in de hedendaagse orgelmuziek, met de grootste onderscheiding en felicitaties van de jury (2010).
Aan de KU Leuven behaalde Nicolas met onderscheiding het diploma van ‘Master of Arts’ in de musicologie (2012).Als continuospeler verleent Nicolas regelmatig zijn medewerking aan verscheidene ensembles.
Hij speelde samen met o.m. Il Fondamento, BachPlus en La Petite Bande en vormt geregeld een muzikaal duo met hoboïste Ilse Barbaix.
Hij werd o.m. laureaat van de Axion Classics-wedstrijd van Dexia Bank (2002), van het internationale orgelconcours te Leiden in de categorie ‘Orgelmuziek XXe eeuw’ (2006) en van het internationale César Franckconcours te Haarlem (2007).
Hij verleende zijn medewerking aan enkele CD-opnames, waaronder de uitgave door Orgelkunst van het volledige orgel-oeuvre van Gabriël Verschraegen.
In 2014 realiseerde hij zijn eerste solo-CD ‘Over grenzen heen’ op het historische Le Royer-orgel van de Sint-Pieterskerk in Turnhout.
Nicolas is leraar orgel, klavecimbel, begeleidingspraktijk en muziekgeschiedenis aan de muziekacademie in Hamme.
Hij was meer dan tien jaar lang titularis-organist in de monumentale Sint-Pauluskerk te Antwerpen.
Na een selectieprocedure werd Nicolas eind 2019 aangesteld als titularis-organist van de Sint-Baafskathedraal te Gent. Zo ging een droom in vervulling.
Naast een gepassioneerd muzikant is Nicolas ook een bevlogen spreker.
Hij geeft regelmatig lezingen rond diverse muzikale thema’s.