Alles over het orgel

Er kunnen momenteel geen toegangskaarten gereserveerd worden.

Geen reservaties

GESCHIEDENIS

Na de bouw van de nieuwe kerk in 1866 duurde het nog bijna 25 jaar voordat er een nieuw orgel in de kerk geplaatst werd.

Lees meer

ORGELBOUWER

Voor de bouw van het orgel werd deze opdracht toegewezen aan Petrus-Johannes Vereecken en zonen, orgelbouwers uit Gijzegem.

Lees meer

RESTAURATIE

Nadat het orgel in 1979 uitviel en niet meer te herstellen viel, zou het tot 1996 duren vooraleer weer op het orgel kon gespeeld worden.

Lees meer

TECHNISCH

De technische gegevens van het orgel.
Lees meer

AANKONDIGINGEN

Similare 1805

Het Dendermondse Vocaal Ensemble Similare werd opgericht op 18 februari 2009. Onder de bezielende leiding van dirigent Frederik Meireson groeide het ensemble snel uit tot een groep van 17 enthousiaste zangers. Reeds in februari 2012 kon Similare zich voor het eerst voorstellen tijdens het Provinciale Koorzangtoernooi Oost-Vlaanderen en behaalde hierbij een zeer fraai resultaat met een klassering in “eerste afdeling met onderscheiding” gedurende vier jaar.
Na dirigenten Johan De Lombaert en Sofie Bauwens, heeft Hera Wyckers sinds 2017 de muzikale leiding over het ensemble.

“Similare” betekent in het Italiaans soortgelijk, vergelijkbaar, aanverwant. De toonkleur van iedere zangstem moet in het geheel passen. Het merendeel van onze leden heeft een jarenlange zangervaring en is actief in verschillende koren en ensembles. Van de koorzangers wordt verwacht dat ze bij meerstemmige werken, eventueel slechts met twee per stem hun partij kunnen zingen. Vlotte kennis van het notenschrift en/of een goed muzikaal geheugen hebben heeft voordelen, evenals op zicht kunnen zingen. Voor nieuwe leden wordt een proefperiode van enkele maanden voorzien zodat elk de kans en de tijd krijgt zich aan de werking en de groep aan te passen.

We streven naar kwaliteit en variatie. Ons repertoire gaat van middeleeuwse tot hedendaagse muziek, zowel religieus als profaan. Hoewel de klemtoon op het vocale element ligt, staan sommigen onder ons ook sterk op instrumentaal vlak, wat ons de mogelijkheid geeft de luisteraar te laten genieten van een heel gevarieerd programma. Naast concerten, hebben we ook al een degelijke ervaring in het muzikaal opluisteren van huwelijksmissen en uitvaartplechtigheden.

Similare is lid van de Cultuurraad van Dendermonde evenals van “Koor en Stem”, de vereniging die de Vlaamse koren overkoepelt.
Praktisch: repeteren doen we op zondagavond van 19 uur tot 21 uur in het Óscar Romerocollege, ingang Noordlaan te 9200 Dendermonde.