Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

INSPEELCONCERT

Zaterdag, 7 september 1996
Parochiekerk Overmere

Koor MEERGALM OVERMERE
Gymel-ensemble
Trio Piet Pas, Griet en Els Wytynck
Lieve Van de Rostyne (orgel)

 

PROGRAMMA

DEEL 1 - ORGEL  
  Allegro appasionata
uit de 5° sonate in c Opus 80
Alexandre Guilmant (1837 - 1911)
  Chant de mai, opus 53 N° 1 Joseph Jongen (1873 - 1953)
  Andante sostenuto in a J.L.A. Lefébure-Wély (1817 - 1869)
  Andante (choeur de voix humaines) in f J.L.A. Lefébure-Wély (1817 - 1869)
  Andantino en final marche, opus 27 Léon Boellmann (1862 - 1897)
DEEL 2  
  Agnus Dei uit de Missa Michaelis
Orgel en Gemengd Koor
Ernest De Regge (1901 - 1958)
  Laudate Dominum (ps 148)
Koor, Orgel, Viool en Cello
Jaak Nicolas Lemmens (1823 - 1881)
  Panis Angelicus
uit messe Solennelle
Bewerking voor orgel, viool en cello van L. Michelot
César Franck (1822 - 1890)
  De Schepping
Gebaseerd op Genesis, hoofdstuk 1 (1-31) hoofdstuk 2 (1-3)
Achtdelig werk voor orgel, dwarsfluit, bariton-solo en gemengd koor
Lieve Van de Rostyne (°1973)
DEEL 3 - ORGEL  
  Pièce Héroique César Franck (1822 - 1890)
SLOT  
  Samenzang: Almachtige verheven Heer (strofen 1, 3 en 12) 

 MUZIKANTEN en KOREN

LIEVE VAN DE ROSTYNE (°1973)

Behaalde op 17-jarige leeftijd de eerste prijs notenleer aan het conservatorium te Brussel. Ze is laureate van de wedstrijd Pro Civitate en van de orgelwedstrijden te Boxtel en Herk-de-Stad.
Ze volgde talrijke meestercursussen (o.a. bij H.J.Busch, J.Boyer, P.Van Dijck, J.Ferrard, M.Bouvard, J.Van lmmerseel, en talrijke anderen) en concerteerde reeds verschillende keren in binnen- en buitenland.
Nadat ze de liefde voor het orgelspel ontdekte dankzij haar eerste orgelleraars (Mevr. J. Stoop en dhr. J. Van den Durpel in de muziekacademies te Lokeren en te Wetteren), studeerde ze orgel en harp aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar ze in 1995 het laureaatsdiploma behaalde met eerste prijzen notenleer, harmonie en orgel met grote onderscheiding (bij dhr. Joris Verdin), evenals het diploma 'meester in de muziek', optie orgel. Momenteel vervolmaakt ze zich aan het 'Conservatoire National Supèrieure de Musique' in Lyon bij de beroemde prof. Jean Boyer.


GRIET WYTYNCK (°1975)

Studeerde piano aan de kunsthumaniora te Gent en viool aan de stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te St.-Niklaas, waar ze de regeringsmedaille behaalde met grote onderscheiding.
Op 17 jarige leeftijd behaalde zij de eerste prijs notenleer aan het conservatorium te Gent, waar ze momenteel verder studeert bij de Russische prof. Mikhail Bezverkhny (eerste laureaat van de koningin Elisabethwedstrijd) en piano in de klas van Johan Duijck. Ze werd als violiste geselecteerd in diverse orkesten o.a. La Jeune Philharmonie en het kamerorkest Reichenbrunn.
Ze volgde meestercursussen bij Johan Epstein, Dejan Mijajev, Jean-Claude Krommenacher en Misha Kats.

PIET PAS (°1969)

Stamt uit een Zeelse muzikale familie.
Studeerde cello en kamermuziek bij Paul Van Egghen en Marc Lambrechts.
Hij behaalde in deze discipline de gemeenschapsmedaille voor cello en kamermuziek aan de academie voor Muziek Woord en Dans te Lokeren. Momenteel leidt hij het Jeugdensemble Crescendo in Overmere. Is tevens actief in een jazzband en speelt er contrabas en banjo.

ELS WYTYNCK (°1973)

Behaalde in 1994 het diploma handelsregentaat.
Zij vervolmaakte haar studies met een postgraduaat niet commercieel management te Leuven, waar ze tevens fluit studeerde. Ze volgde notenleer, algemene muziekcultuur en dictie aan de muziekacademie te Lokeren, waar ze momenteel nog steeds fluitles volgt. Ze gaf zelf cursus dwarsfluit in een jeugdmuziekschool. Ze treedt regelmatig op met het trio "Carpe Diem" en het jeugdensemble Crescendo.

PAUL DE PELSMAKER (°1935)

Deze lyrische bariton studeerde aan de muziekacademie te Wetteren notenleer, viool en muziekgeschiedenis evenals dictie en toneel.
Hij behaalde na zangstudie bij Mw. Van De Vijver de regeringsmedaille voor zang.
Tevens was hij jarenlang leider van het ensemble "Madrigone" dat zich vooral toelegde op polyfonische liederen.
Heeft zijn hart verpand aan de vocale muziek en zingt in diverse koren o.a. het Koninklijk St.-Gregoriuskoor Wetteren, het St.-Barbarakoor Heusden en sinds 1994 bij het gemengd koor Meergalm te Overmere.

GEMENGD KOOR MEERGALM

Het gemengd koor Meergalm is de voortzetting van het kerkkoor "Singhet Fro" opgericht in 1983.
Naast een meerstemmig repertorium voor de liturgie en het opluisteren van de voornaamste diensten in de parochiekerk werd vooral aandacht besteed aan een programma van vooral Europese volksliederen.
Naast tweejaarlijkse kerstconcerten verleende Meergalm zijn medewerking aan producties als de Daens Cantate, My Fair Lady, Aalst groet Europa, Reinaertfeesten Daknam, Feest van de Vlaamse Gemeenschap te Zele en te Overmere.
Voorzitter Gilbert Wauman kan rekenen op een dynamisch bestuur. Het koor wordt sinds zijn oprichting geleid door Jan Joos.

GYMEL ENSEMBLE

Onder leiding van Dirk Vermeir zingen en musiceren een 20-tal studenten of afgestudeerden van diverse muziekacademies.
De frisse "sound" en het programmeren van de meest diverse stijlen maakt van dit ensemble een merkwaardig buitenbeentje in de koorwereld van het land van Dendermonde.
Het Gymel-ensemble verleende dit jaar zijn medewerking aan het passieconcert "Die sieben Wörte unserer Erlösers am Kreuze" van Joseph Haydn met het orkest Chapelle de Lorraine en uitvoeringen te St.-Niklaas, Temse en Kalmthout. Vandaag versterken een aantal koorleden van het Gymel-ensemble het thuiskoor Meergalm.

Foto (1)