Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

CONCERT

Zaterdag, 21 september 2002
Parochiekerk Overmere

Kristien Heirman (orgel)
Bandina (Angelsaksische volksmuziek)
     Kristien Heirman (cello)
     An de Lentacker (clavecimbel)
     Kristien Baeyens (zang)

 

PROGRAMMA

Kristien Heirman  (orgel)  
  Concerto in a-molL, BWV 593 Johann Sebastian Bach (1685-1750)
  Deze compositie is een transcriptie voor orgel van het gelijknamige concerto voor strijkers uit de "Estro Armonico" van Antonio Vivaldi. Het werk bestaat uit drie delen, twee snelle hoekdelen en een traag lyrisch middendeel.
  Scherzo in e-moll Gabriël Verschraegen (1919-1981)
  Gabriël Verschraegen speelde een grote rol in het Gentse muziekleven. Hij was niet alleen componist, maar ook pedagoog en directeur van het Gentse conservatorium. Dit scherzo, een onderdeel van de sonate in e-moll, heeft een ABA-vorm. In het eerste en het laatste deel, levendig en "schertsend" van karakter, worden twee soloregisters met elkaar afgewisseld. Het middendeel is contrasterend en veel rustiger.
  Scherzo for the white rabbit Nigel Ogden (1954-)
  Nigel Ogden, een hedendaags componist uit Manchester, heeft een voorliefde voor het theaterorgeL Ook dit grappig scherzo draagt hiervan de sporen. Het is gebaseerd op het verhaal van "Alice in Wonderland", meer bepaald op het volgende fragment:
'...suddenly a White Rabbit with pink eyes ran close by her. There was nothing so very remarkable in that; nor did Alice think it so very much out of the way to hear the Rabbit say to itself, 'Oh dear! Oh dear! I shall be too late!' (when she thought it over afterwards, it occurred to her that she ought to have wondered at this, but at the time it seemed quite natura!); but when the Rabbit actually took a watch out of its waistcoat pocket, and looked at it, and then hurried on, Alice started to her feet, for it flashed across her mind that she had never before seen a rabbit with either a waistcoat pocket or a watch to take out of it, and burning with curiosity, she ran across the field after it, and was just in time to see it pop down a large rabbithole under the hedge.'
  Litanies Jehan Alain (1911-1940)
  Jehan Alain, een oudere broer van de bekende Franse organiste Marie-Ciaire Alain, heeft in zijn korte leven een mooi repertoire nagelaten. Hij was geïnspireerd door het gregoriaans en door de jazz-muziek, twee elementen die ook duidelijk naar voor komen in de litanies. In deze compositie wordt één thema constant herhaald (een litanie), steeds in een ander timbre of ritme. De anekdote zegt dat dit werk in de trein zou geschreven zijn...
     
BANDINA  
  Purcell (canon) Een 17de eeuws canon van de hand van Henry Purcell
  The boatman Ballade uit de Hebriden
  When I was a fair maid Traditioneel uit Ierland
  The banks of the roses Traditioneel uit Ierland
  The Sally Gardens Traditioneel uit Ierland
  The wee lass on the brae Geen bronnen bekend
  Strike it up, tabor Compositie van Thomas Weelkens uit 1608
  A catch on the cats (canon) Canon van Michael Wise
  Shule Aroon Ierland, traditioneel (met authentieke Ierse tekst)
  The green fields of France Prachtige ballade over de slachtoffers van 14 - 18
  When fall comes te new England Lied over New England (Amerika)
  The handsome butcher Tekst van A.L. Lloyd op een kinderdeuntje
  She's like a swallow Van oorsprong Canadees

 MUZIKANTEN

KRISTIEN HEIRMAN

Kristien Heirman werd geboren op 12 januari 1977 te Lokeren.
In 1994 behaalde ze het eindexamen orgel met grootste onderscheiding bij Jenny Van Eetvelde-Stoop in de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Lokeren, waar ze verder nog piano bij Patriek Norro en cello bij Danny Pauwels studeerde. Op 17-jarige leeftijd behaalde zij de eerste prijs orgel op de nationale wedstrijd "Pro Civitate". In juni 1999 studeerde zij af als " Meester in Muziek" aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar zij de eerste prijs orgel behaalde met grote onderscheiding. Zij studeerde er orgel bij Luc Ponet en Chris Dubois, piano bij Erwin De Bock, cello bij Jaap Kruithof en behaalde o.a. de eerste prijzen notenleer, harmonie (bij Hans Vervenne) en contrapunt (bij Ludo Claesen). Gedurende verscheidene jaren volgde ze meestercursussen bij o.a. Martin Haselböck (in Attersee, Oostenrijk), Guy Bovet, Marie-Ciaire Alain en Luigi Ferdinand Tagliavini (in Romainmôtier, Zwitserland), Ludger Lohmann, Lionel Rogg, Lorenzo Ghielmi en Wolfgang Zerer (in Arona, Italië).
Als uitvoerend musicus concerteert zij regelmatig in binnen-en buitenland.
Ze is dirigente van het gemengd koor "Meergalm" en het tienerkoor "Malaika", lid van het trio "Bandina", dat angelsaksische folk brengt met klassieke instrumenten en wordt regelmatig door verschillende koren gevraagd als begeleidster. Sinds januari 2002 is Kristien benoemd als organiste van de Sint-Niklaaskerk te Lochristi.
In mei 2002 behaalde Kristien het diploma "uitvoerend musicus, fase 2" in de voortgezette opleiding orgel bij Dorthy De Rooij aan het conservatorium van Maastricht. Hiernaast studeert zij dit jaar ook af als "licentiate in de musicologie" aan de KUL te Leuven. In 1999 werd zij laureate van de Begijnhofprijs.

 

BANDINA...
WANT AL HET GOEDE BESTAAT UIT DRIE

Er waait een nieuwe wind in het folkwereldje. Drie jonge dames uit het Waasland hebben elkaar gevonden in oude Angelsaksische liederen. Zij nemen U mee naar de Ierse vlakten en Schotse hooglanden op de hemelse klank van een klavecimbel en een cello.
Kristien, Kristien en Ann musiceren nu al enkele jaren samen, en konden al rekenen op succesvolle concerten. Zij waren reeds te gast bij 'Na Fir Bolg' folkfestival , het festival te Ham, Hasselt goes classic, ...
Wie zijn deze 'young maidens'?
Kristien Heirman : 'Meester in de muziek' met als hoofdinstrument orgel. Momenteel nog druk bezig met het behalen van haar diploma Musicologie aan de universiteit van Leuven. Maar bij Bandina toont zij haar kunsten op de cello. Een bezige bij dus...
Ann De Lentacker : Ook zeer actief in het muziekwereldje. Haar hoofdinstrument is de klavecimbel. Een bijzonder instrument met een bijzondere klank voor een bijzondere dame..
Kristien Baeyens : Zij steunt op haar ervaring als zangeres van kleinkunst en volksliederen. Op eigen houtje leerde ze een aantal instrumenten bespelen waaronder het Ierse blikken fluitje (tin whistle).