Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

LENTECONCERT

Zondag, 4 mei 2003
om 19.00 uur
Parochiekerk Overmere

Met de medewerking van :

Lieve Van de Rostyne (orgel)
Meergalm o.l.v. Dirk Vermeir
Het Dendermonds Symfonisch Orkest o.l.v. Geert Baetens
SOLISTEN :
Jo Schelkens
Joris Dender (Bariton)
Daniëlle Solignac

 

PROGRAMMA

DEEL 1    
  Sonate nr 4 in Bes
     Allegro con Brio
     Andante religioso
     Allegretto
     Allegro maestoso
Orgel Felix Mendelssohn
  Jesu dulcis memoria Koor en Orgel S. Bernardus Claravallensis (Francia)
(1090 - 1153)
  Als alles duister is Koor en Orgel Jean Berthier - Taizé
  Sing Holy Koor en Orgel Traditional
  Ave Maria Koor en Orgel J.G. Braun (1675)
  Pray that Jerusalem Koor en Orgel Sir Charles Villiers Stanford Dublin
(1852 - 1924)
  Cantabile Orgel Jacques-Nicolaas Lemmens
       
DEEL 2    
  Roemeense volksdansen Dendermonds Symfonisch Orkest Bela Bartok
  Concerto voor klarinet in LA groot KV 622
     Deel 1: Allegro
Dendermonds Symfonisch Orkest
Solist: Jo Schelkens
Wolfgang Amadeus Mozart
  Aria van Basilio uit De Barbier van Sevilla Dendermonds Symfonisch Orkest
Solist: Joris Dender - bariton
Gioacchino Rossini
  Derde vioolconcerto Op. 61
     Deel 1: Allegro non troppo
Dendermonds Symfonisch Orkest
Solist: Daniëlle Solignac
Camille Saint-Sans

 
MUZIKANTEN, KOOR, DIRIGENTEN

LIEVE VAN DE ROSTYNE

Lieve Van de Rostyne studeerde orgel en harp aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar ze in 1995 het laureaatsdiploma behaalde met eerste prijzen harmonie en orgel met grote onderscheiding (bij dhr. Joris Verdin).
In 1998 behaalde ze het "Diplôme National d' Etudes Supérieures Musicales" aan het Conservatoire National Superieur in Lyon bij prof. Jean Boyer.
Zij is laureate van de wedstrijd Pro Civitate en van de orgelwedstrijden te Boxel en Herk-de-Stad. In april 1999 won ze de eerste prijs op de begijnhofwedstrijd voor vrouwelijke organisten te Dendermonde. In 2000 werd ze halve-finaliste op de Bachwedstrijd van het Festival van Vlaanderen te Brugge en in november 2001 won ze de tweede prijs op de eerste internationale orgelwedstrijd van Battipaglia (Italië).
Momenteel geeft ze les in Lebbeke en Strombeek-Bever en op zomerstages in België en Frankrijk. Ze concerteert regelmatig in binnen- en buitenland (in Europa en in Japan), en dit zowel solistisch als in kamermuziek- en orkestverband. Verder is ze organiste te Daknam.

 

DIRK VERMEIR

Dirk Vermeir studeerde aan het Lemmensinstituut en het Gentse conservatorium en behaalde naast eerste prijzen contrapunt en fuga het laureaatdiploma voor piano, muziekpedagogie en kamermuziek en het meesterdiploma voor piano. Na zijn studies was hij leraar aan eerder genoemde instellingen en leraar piano en ensemble in verscheidene academies. Hij is momenteel directeur van de academie van Lebbeke. Dirk Vermeir is pianist bij het Vlaams-Hollands ensemble "Men's voices" en dirigent van het vocaal ensemble "Gymel". Hij werkte mee aan diverse opnames, festivals en stages in binnen- en buitenland. Sinds januari heeft hij de leiding genomen van het gemengd koor Meergalm in Overmere, met een bijzondere zorg voor ademtechniek en interpretatie.

 

GEMENGD KOOR MEERGALM

In 1983 werd het gemengd koor "Singhet fro" opgericht onder impuls van de eerste dirigent Jan Joos en met medewerking van een aantal enthousiaste mensen die graag zongen.
Naast de basisfunctie, het opluisteren van de belangrijke liturgische diensten in de plaatselijke parochiekerk werd veel aandacht besteed aan het Europese volkslied.
In 1990 veranderde het koor van naam en werd regelmatig samengewerkt in projecten en met andere koren. Het tweejaarlijks kerstconcert, sinds 1999 in samenwerking met het orgelcomité en de Koninklijke Fanfare De Verenigde Vrienden, is een begrip geworden in het Overmeerse culturele leven.
Enkele hoogtepunten: inhuldigingsconcerten van de gerestaureerderde orgels in Uitbergen en in Overmere, de Daens-cantate, Aalst groet Europa, en de onvergetelijke Boerenkrijgcantate, compositie van Steven Prengels in 1998. Meergalm is als lid van de cultuurraad tevens een vaste waarde op de 11 juli-vieringen in groot Berlare.
Het koor werd van Kerstmis 1996 tot Kerstmis 1999 geleid door Agnès de Meirsman.
De jonge Lokerse organiste Kristien Heirman nam enthousiast de fakkel over en werkte vooral op het profane repertorium. Sinds januari 2003 staat Dirk Vermeir directeur van de academie van Lebbeke voor het koor met een uitzonderlijke zorg voor de klankkwaliteit, ademtechniek en interpretatie.

 

GEERT BAETENS

Klarinettist-Dirigent Geert Baetens volgde als achtjarige lessen notenleer aan de Stedelijke Muziekacademie van zijn geboortestad Lokeren, waar hij ook de Regeringsmedaille met grote onderscheiding behaalde voor klarinet en kamermuziek.
Hierna studeerde hij klarinet aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen bij de wereldbekende professor Walter Boeykens. Hij verwierf er de eerste prijzen notenleer, klarinet en het getuigschrift pedagogie klarinet.
Aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel studeerde hij Kamermuziek, en Harmonie- en Fanfaredirectie onder leiding van Jan Segers en Norbert Nozy. Hij behaalde er eveneens het pedagogisch getuigschrift samenspel en instrumentaal ensemble.
Met als doel zijn eerste prijs Kamermuziek te behalen, richtte hij in 1989 het Geert Baetens Klarinettenkwartet op. De eerste prijs werd met glans behaald. Het kwartet verzorgde talrijke hoogstaande concerten, academische zittingen, radio- en Tv-uitzendingen.
Geert Baetens was klarinettist bij het Clarinet Choir Walter Boeykens, het Westvlaams Jeugdorkest en klarinetsolo bij de Muziekkapel van de Grenadiers tot de opheffing ervan.
Hij is lesgever klarinet, saxofoon, instrumentaal ensemble, samenspel en harmonieorkest in verschillende academies. Regelmatig treedt hij op als freelance muzikant. Tevens werkte hij mee aan diverse cd-opnames.
Hij dirigeert meerdere harmonie-orkesten en symfonische orkesten, en wordt regelmatig gevraagd als gastdirigent.
Hij is sinds 1989 dirigent van Dynamic Symphonic Band - Dendermonde waarmee hij een aantal culturele hoogstandjes realiseerde.
Sinds 1996 behaalde hij tevens als dirigent en drijvende artistieke kracht van het Dendermonds Symfonisch Orkest v.z.w. sprekende successen.
Tevens dirigeerde hij het Festivaria-symfonisch orkest op het Donkmeer te Berlare in de operette "Die Fledermaus" van J. Strauss. In 2000 verzorgde hij de vocal scores in de opvoering van "The Sound of Music" voor Festivaria en in 2001 stond de musical "Fiddler on the Roof" op het programma. In 2003 verzorgt hij de musical 'The King and I".
Met de medeoprichting van het "Vlaams Harmonieorkest" vzw hoopt hij een meerwaarde te geven aan het Belgische landschap van harmonieorkesten. Een eerste concertenreeks in het najaar van 2001 had reeds veel bijval. Intussen nam dit orkest reeds twee cd's op, en speelden zij de openluchtvoorstellingen van de musical "Zaad van Satan" aan het kasteel Altena te Kruibeke.
Geert was in 2001 verbonden aan het befaamde musicalhuis "Music-Hall", als Musical Director van de productie Camelot. Deze dirigeerde hij in ongeveer honderd uitvoeringen.

 

HET DENDERMONDS SYMFONISCH ORKEST V.Z.W.

"Muziek is de kunst het oor te verblijden, het hart te beroeren, het verstand in aangename werking te zetten, en de inbeeldingskracht met voorstellingen aan te wakkeren." (J.C. LOBE).
Deze uitspraak is kenmerkend voor de sfeer die er heerst binnen het Dendermonds Symfonisch Orkest v.z.w.
Het orkest werd opgericht in 1996 met als bedoeling afgestudeerden van de muziekacademie de kans te geven zich verder op hun instrument te bekwamen in een gemotiveerd en kwalitatief hoogstaand gezelschap. Vandaag zitten er ook verschillende ervaren orkestmusici en conservatoriumstudenten in het Dendermonds Symfonisch Orkest. Allen werken zij gemotiveerd en gedisciplineerd aan de verder uitbouw van dit orkest, samen met hun dirigent Geert Baetens.
Het Dendermonds Symfonisch Orkest v.z.w. heeft ondanks haar jonge bestaan reeds een indrukwekkend aantal concerten op haar palmares. Voortdurend wordt gewerkt aan uitbreiding van het repertorium, waarbij de symfonieën van Beethoven, Schubert en Dvorak een belangrijke rol spelen. Tevens begeleidde het orkest reeds meerdere solisten waaronder Euridike de Beul, An Lafaille, Petra Deck, Louis Pas, Bart Truyens en Mark Meersman.
In maart 1999 verzorgden zij een concert in "De Bijloke" te Gent samen met het "Gents Gemengd Zangkoor" en het "Gents Opera- en Belcantokoor Liane Soudan". Dit concert, waar in hoofdzaak grote operakoren gebracht werden, kende bijzonder veel bijval. Het orkest werd uitvoerig geprezen voor de hoogstaande kwaliteit, en boeiende vertolkingen.
In juli van datzelfde jaar was het DSO te gast op het bekende "Beleuvenissen". Ook hier wist het orkest ruim 1.000 toehoorders blijvend te boeien. De pers maakte meldingen van "prachtige vertolkingen", "een boeiend geheel" e.d.
In 1999 verrasten zij het Nederlandse publiek te Geldrop met een zeer hoogstaande uitvoering van onder andere de Eerste Symfonie van Beethoven. In maart 2000 stond een eerste solistenconcert op het programma, met eigen solisten uit het orkest. Meerdere concerto's werden op sublieme wijze ten gehore gebracht. November 2000 kende een eerste absoluut hoogtepunt in het korte bestaan van het Dendermonds Symfonisch Orkest vzw: de uitvoering van de 9° symfonie "Uit de Nieuwe Wereld" van Antonin Dvorak. De reacties waren unaniem lovend. Een langdurige staande ovatie klonk als bedanking.
Op 10 maart 2001 verzorgde het orkest een tweede solistenconcert in samenwerking met de Stedelijke Muziekacademie. Op 17 november speelden zij hun Galaconcert met Saskia Van Keer in het vioolconcerto van Felix Mendelssohn. In het tweede deel stond de vijfde symfonie van Beethoven op het programma.
Ook in 2002 werd het solistenconcert georganiseerd. Tijdens de twee Galaconcerten kon het publiek genieten van een hoogstaande uitvoering van het pianoconcerto van Edvard Grieg. Solist was Bart Truyens. Het publiek was andermaal unaniem lovend, en prees het orkest voor het steeds stijgende technische en muzikale niveau onder impuls van dirigent Geert Baetens.
Het solistenconcert van 2003 werd andermaal een groot succes. Met zin voor detail en een grote muzikaliteit verzorgde het orkest de begeleiding van enkele schitterende solisten.
Centraal staat de idee dat het orkest is samengesteld uit gedreven muzikanten die een hart hebben voor muziek, en daar dan ook heel veel van hun vrije tijd willen aan besteden.