Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

KERSTCONCERT

Zatrdag, 20 december 2003
om 20.00 uur
Parochiekerk Overmere

Het concert kwam tot stand door de samenwerking van :

Koninklijke fanfare "De verenigde vrienden" o.l.v. Steven Prengels
Gemengd koor Meergalm o.l.v. Dirk Vermeir
Koor Amuze o.l.v. Steven Prengels
Organiste Lieve Van de Rostyne
Presentatie Bruno Van Heystraeten
Algemene leiding Steven Prengels

 

PROGRAMMA

Advents-fantasie Orkest R. Kernen
Nun komm den heiden Heiland, BWV 659 Orgel J.S. Bach
Dakota, symfonisch gedicht Orkest J. De Haan
The Violet

Koor Amuze en Orgel E. De Regge
Bewerking voor koor
Sarabande Orkest G.F. Händel
Personent Hodie Orgel & Koor Meergalm G. Holst
0 Herderkens al Soetjes Orgel & Koor Meergalm Oud Vlaams kerstlied
Bewerking Dirk Vermeir
Puer Natus Koor Meergalm  Gregoriaans intredelied Kerstmis
I sing Holy Koor Meergalm & Piano Traditional
Gods Kerstfeest Koor Meergalm & Piano Tore W. Aas
Londonderry Air Orkest
Solisten Euphonium Freddy De Gucht, André Peelman
Bewerking Tony Jabovski
All things bright and beautiful Koor Amuze & Piano J. Rutter
Gabriels Oboe Orkest
Solo Trompet - Becque Luc
E. Morricone
Pastorale
     Prière
     Marche triomphale
Orgel J.N. Lemmens
Finale 3de symphonie Orkest & Orgel C. Saint-Saëns
O little town of Bethlehem Koren & Orgel Bewerking R. Vaughan-Williams
Once in Royals Davids City Koren & Orgel H. John Gauntlett
Adeste Fideles Koren, Orgel &
Solo Trompet: Becque Luc
Traditional , arr. D. Willcocks
Anthem uit de musical "Chess" Orkest, Koren & Orgel B. Ulvaeus / B. Andersson (Bew. J. De Meij)


 MUZIKANTEN, FANFARE, KOREN, DIRIGENTEN

STEVEN PRENGELS

Steven Prengels (°78) begon zijn muzikale studies aan de stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Lokeren waar hij orgel en saxofoon volgde. Van 1993 tot 2002 was hij organist te Overmere. Na de humaniora studeerde bij verder aan het Lemmensinstituut te Leuven en behaalde er de einddiploma's voor notenleer, harmonie en saxofoon. In 1998 componeerde hij de "Boerenkrijgcantate" voor twee recitanten, koor, kinderkoor, orgel en orkest ter gelegenheid van de herdenking van de Boerenkrijg te Overmere. Deze werd gecreëerd in oktober '98 onder zijn eigen leiding en hernomen in november van dat jaar te Hasselt. Sinds datzelfde jaar is hij dirigent van de Koninklijke Fanfare "De verenigde vrienden" uit Overmere. In mei 1999 werd hij als gastdirigent gevraagd voor het "Aalters Jeugdorkest" waar hij sinds juli '99 vast dirigent is. In de schoot van dit orkest werd in april 2002 een eigen koor opgericht dat eveneens onder zijn leiding staat. Verder is hij leraar saxofoon aan de Academie voor Podiumkunsten te Aalst, studeerde hij Musicologie aan de KU Leuven en studeert hij momenteel compositie bij Wim Henderickx aan het Consevatorium te Antwerpen. In maart 2003 was hij dirigent en muzikaal leider van de musical "Annie". Samen met Bruno Van Heystraeten componeerde hij dit jaar de nieuwe musical "Chaplin", die in maart 2004 in première gaat.

 

DIRK VERMEIR

Dirk Vermeir studeerde aan het Lemmensinstituut en het Gentse conservatorium en behaalde naast eerste prijzen contrapunt en fuga het laureaatdiploma voor piano, muziekpedagogie en Kamermuziek en het meesterdiploma voor piano. Na zijn studies was hij leraar aan eerder genoemde instellingen en leraar piano en ensemble in verscheidene academies. Hij is momenteel directeur van de academie van Lebbeke. Dirk VeRMeir is pianist bij het Vlaams-Hollands ensemble "Men's voices' en dirigent van het vocaal ensemble "Gymel". Hij werkte mee aan diverse opnames, festivals en stages in binnen- en buitenland. Sinds januari heeft hij de leiding genomen van het gemengd koor Meergalm in Overmere, met een bijzondere zorg voor ademtechniek en interpretatie.

 

LIEVE VAN DE ROSTYNE

Lieve Van de Rostyne studeerde orgel en harp aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar ze in 1995 het laureaats- en meesterdiploma behaalde met eerste prijzen harmonie en orgel met grote onderscheiding (bij dhr. Joris Verdin).
In 1998 behaalde ze het "Diplome National d'Etudes Supérieures Musicales" aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Lyon bij prof. Jean Boyer.
Ze is laureaat van de wedstrijd Pro Civitate en van de orgelwedstrijden te Boxtel en Herk-de-Stad. In april 1999 won ze de eerste prijs op de begijnhofwedstrijd voor vrouwelijke organisten te Dendermonde. In 2000 werd ze halve-finaliste op de Bachwedstrijd van het Festival van Vlaanderen te Brugge en in november 2001 won ze de tweede prijs op de eerste internationale orgelwedstrijd van Battipaglia (Italië).
Momenteel geeft ze les in Lebbeke en Strombeek-Bever en op zomerstages in België en Frankrijk. Ze concerteert regelmatig in binnen- en buitenland (in Europa en Japan), en dit zowel solistisch als in kamermuziek- en orkestverband. Verder is ze organiste te Berlare en te Overmere.

 

BRUNO VAN HEYSTRAETEN

Bruno Van Heystraeten (°77) studeerde regie aan het Sint-Lukas Instituut te Brussel, Eventmanagement te Mechelen en studeerde in juni '03 af aan het Koninklijk Conservatorium Brussel als musicalacteur. Aan de muziekacademie van Tervuren studeerde hij accordeon, piano en klarinet en nam danslessen Ballroom bij verschillende Belgische kampioenen. Hij regisseerde bij verschillende toneelgezelschappen o.a. Sacco en Vanzetti, Le Bal, De Canadese Muur, Zap PAPA, PAN, De Spaanse Hoer, Eens katholiek, altijd katholiek, Kerkhofclubje, Amadeus en Damesorkest. Verder nog de jeugdmusical Dame Blanche, waarvoor hij ook tekst en muziek schreef, de musical I do! I do! en bij TROS in maart 2003 de musical "Annie ". Hij was en is Deputy Stage Manager van de musical "Kuifje,de zonnetempel" te Antwerpen en van "Tin Tin, Le tempte du soleil" te Charleroi en Parijs. Als productiemedewerker werkte hij voor Het Gala Tien jaar VTM, 50 jaar Ziekenzorg Vlaanderen, Felicé's Feestcomité, de TV1-dag en 5O jaar televisie. Tevens gaf hij dramales aan kinderen op Studio 100. Daarnaast is hij regisseur van de World Soundtrack Awards op het Filmfestival van Gent. Als acteur speelde hij mee in Side by side by Sondheim, De Spooktrein, Damesorkest en A tribute to Noel Coward. In november 2003 speelde hij de hoofdrol in The Holiday Love Show in het Fakkeltheater te Antwerpen in een regie van Lulu Aertgeerts, een productie waarvoor hij eveneens de liedteksten schreef. Momenteel regisseert en choreografeert hij "Chaplin, de musical", die hij afgelopen jaar samen met Steven Prengels schreef.

 

KONINKLIJKE FANFARE "DE VERENIGDE VRIENDEN"

Het fanfare-orkest o.l.v. Steven Prengels gevormd door een 35-tal muzikanten en de drumband o.l.v. Wim De Geest bestaande uit een 15-tal trommelaars, allen van eigen bodem, vormen de Koninklijke Fanfare "De Verenigde Vrienden" van Overmere.
De in 1864 opgerichte muziekvereniging beschikt heden over heel wat jeugdige korpsleden, zowel in het orkest als in de drumband. Ongetwijfeld vormen zij de toekomst van de fanfare.
Daar waar er vroeger heel wat kermissen en feestelijkheden met straatparades werden opgeluisterd stellen we heden een toenemende belangstelling vast voor concerten. Niet alleen wijk- en buurtverenigingen beroepen zich geregeld op de fanfare om hun feest muzikaal op te luisteren, ook officiële instanties vragen de fanfare om hun ontvangsten een stijlvol karakter te geven. Zo musiceerde onlangs het voltallige korps aan het Vlaams Parlement te Brussel bij de ontvangst van prominenten en andere genodigden t.g.v. 50 jaar Nationaal Architectenverbond.
Uiteraard spreekt het voor zich dat het orkest continu werkt aan de muzikaliteit en kwaliteit, een wekelijkse opdracht voor de muzikanten en niet zonder resultaat. Vorig jaar klasseerde het orkest zich in tweede afdeling en met onderscheiding tijdens de Provinciale muziektornooien. ·
"De Verenigde Vrienden" teren momenteel op stabiliteit van de groep dankzij de inzet van Hubert Vander Stricht, die ruim 25 jaar de leiding had, en die in 1998 zijn dirigeerstokje doorgaf aan onze beloftevolle musicus Steven Prengels.
Ook de in 1978 opgerichte drumband laat van zich horen. Door het optreden in de Franse sansculottekostuums vertolkt de drumband over de gemeentegrenzen heen de verwantschap van Overmere met de Boerenkrijg.
De 25-jarige drumband is hiervoor momenteel genomineerd voor een culturele vermelding te Berlare.
Gelet op de inspanningen van de voorbije maanden van alle uitvoerders belooft het kerstconcert 2003 er één van formaat te zijn. We wensen u alvast een boeiende avond en veel luistergenot.

 

GEMENGD KOOR MEERGALM

In 1983 werd het gemengd koor "Singhet fro" opgericht onder impuls van de eerste dirigent Jan Joos en met medewerking van een aantal enthousiaste mensen die graag zongen.
Naast de basisfunctie, het opluisteren van de belangrijke liturgische diensten in de plaatselijke parochiekerk werd veel aandacht besteed aan het Europese volkslied.
In 1990 veranderde het koor van naam en werd regelmatig samengewerkt in projecten en met andere koren. Het tweejaarlijks kerstconcert, sinds 1999 in samenwerking met het orgelcomité en de Koninklijke Fanfare De Verenigde Vrienden, is een begrip geworden in het Overmeerse culturele leven.
Enkele hoogtepunten, inhuldigingsconcerten van de gerestaureerde orgels in Uitbergen en in Overmere, de Daens-cantate, Aalst groet Europa, en de onvergetelijke Boerenkrijgcantate,
compositie van Steven Prengels in 1998. Meergalm is als lid van de cultuurraad tevens een vaste waarde op de 11 julivieringen in groot Berlare.
Het koor werd van Kerstmis 1996 tot Kerstmis 1999 geleid door Agnès de Meirsman.
De jonge Lokerse organiste Kristien Heirman nam enthousiast de fakkel over en werkte vooral op het profane repertorium. Sinds januari 2003 staat Dirk Vermeir, directeur van de academie van Lebbeke voor het koor met een uitzonderlijke zorg voor de klankkwaliteit, ademtechniek en interpretatie.

 

KOOR AMUZE

Het koor "Amuze" werd in april 2002 opgericht in de schoot van de Aalterse Muziekvereniging met als concreet doel de "Aalter Promt"-concerten vocaal te ondersteunen. Zo werden zij op korte tijd klaargestoomd om het 10-jarig bestaan van het Aalters Jeugdorkest een extra elan te geven in augustus 2002 aan het kasteel van Poeke. Sindsdien ontwikkelden zij een eigen repertorium dat zich uitstrekt van klassieke werken tot het musical- en filmgenre.
In april 2004 voegt deze enthousiaste groep zich wederom bij het Aalters Harmonieorkest en het Aalters Jeugdorkest voor een nieuwe "Aalter Promt 2004".