Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

KERSTCONCERT

Zaterdag, 10 december 2005
om 20.00 uur
Parochiekerk Overmere

Het concert kwam tot stand dank zij de samenwerking van:

Koninklijke fanfare: "De Verenigde Vrienden" o.l.v. Els Moeyersoons
Gemengd koor Meergalm o.l.v. Annemie Vinck
Organiste Lieve van de Rostyne

Presentatie Lieven Van De Sype

 

PROGRAMMA

FANFARE  
  Friends for Life Dizzy Stratford
  Cent Mille Chansons Michel Magne / arr. Larry Foster
  Spiritual Moments Dizzy Stratford
KOOR met pianobegeleiding  
  Als alles duister is
Uit geestelijke gezangen Taizé
 
  Jezus is geboren
Christelijke Feestdagen uit 'Met moeder zingen'
 
  A starry night Joy Webb
  Gods Kerstfeest Tore W. Aas
FANFARE  
  Alladin's Theme Alan Menken / Alan Rice
arr. Roland Kernen
  Latin Dream Luc Gistel
  Concerto d' Amore Jacob de Haan
ORGEL  
  Introduction et Fuge  
DWARSFLUIT en ORGEL  
  For the beauty of the earth J. Rutter
  Menuet uit 'Orfeo' C.W. Gluck
  Tambourin F.-J. Gossec
KORTE ONDERBREKING  
KOOR met orgelbegeleiding  
  Ave Maria zart J. G. Braun (1675)
  Kerstnacht die schone Armand Preudhomme
  Away in a manger William J. Kirkpatrick (1898-1921)
  Bethlehem Jan Van Der Waart
  Winter's Snow J. Goss
FANFARE EN KOOR  
  A Christmas Suite Jan de Haan

 

 

KOOR, FANFARE, MUZIKANTEN en DIRIGENTEN

ELS MOEYERSOONS

Els (1963) begon haar muzikale studies op 7-jarige leeftijd aan de muziekakademie 'August De Boeck' te Asse. Daar volgde ze dwarsfluit, cello, piano en woord. De piano en de cello moesten wijken omdat ze op haar twaalfde besliste beroepsfluitist te worden. Ze behaalde voor fluit en kamermuziek de regeringsmedaille met grootste onderscheiding. Vorig jaar (2004) vervolmaakte ze haar cursus piano en behaalde de gouden stadsmedaille met grote onderscheiding aan de Academie voor Podiumkunsten te Aalst. Aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel behaalde ze het Hoger Diploma dwarsfluit bij Dhr. Michel Lefebvre en kamermuziek bij Dhr. Arie Van Lysebeth met grote onderscheiding.
Het pedadogisch getuigschrift bekwam ze met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury voor het vak didactiek. In Zwitserland volgde ze een meestercursus dwarsfluit bij de befaamde muziekpedagoog Trevor Wye. Als dirigent, kan ELs putten uit de vele instrumenten die haar drie broers en drie zussen bespeelden, onder meer: klarinet, piano, hobo, cello, saxofoon, slagwerk, viool. Omdat de kopers een zeer belangrijke groep vormen in de HAHABRA, studeerde Els eenjaartje trompet bij Dhr. Honoré Verstraeten om iets meer feedback te kunnen geven aan haar muzikanten. Naast dirigente van ons eigen fanfareorkest is Els ook sinds vorig jaar dirigente van het 'showkorps' te Oordegem. Ze verzorgen voomarnelijk shows en straatparades in Nederland en Frankrijk. Sinds 5 jaar is ze dirigente van de 'speelgroep', de jeugdfanfare te Welle. Van zodra deze opgeleid zijn kunnen ze dan de 'grote fanfare' vervoegen en wordt er opnieuw gestart met jeugdmuzikantjes. In 2002 begon ze in Hofstade aan jeugdrecrutering te werken. Van daaruit ontstond 'Jong Cecilia Hofstade': een twintigtal muzikanten tussen 10 en 16 jaar. Deze groep musiceert nu ook onder haar leiding. Als beroep geeft Els full-time les dwarsfluit en samenspel aan de Academie voor Podiumkunsten en is er tevens coordinator en regisseur van het harmonieorkest.
Naast de muzikale studies volgde ze aan de Open Universiteit te Gent een aantal cursussen waaronder psychologie, pedagogiek en sociologie.
Momenteel (2005) studeert Els orgel bij Dhr. Christiaan van Ingelgem en via Vlamo probeert ze haar dirigeertechnieken bij te schaven bij Dhr. Luc Van Acker.

 

ANNEMIE VINCK

Volgde notenleer, piano en zang in de muziekschool te Lede. In 1981 richtte ze de 'Karekietjes' op, een meisjeskoor dat later uitgroeide tot een gemengd jeugdkoor 'Shanti'. Met dit koor werden verschillende CD's opgenomen en diverse concerten georganiseerd in binnen- en buitenland. Ook werden verschillende musicals opgevoerd. Sinds november 2004 is ze dirigente van 'Meergalm'. Ze zingt nog in het 'Fenikskoor' en het 'Gymel ensemble'. Ze volgt piano, harp en zang aan de muziekacademie van Lebbeke en werkt mee aan verschillende DVD en CD opnames.

 

LIEVE VAN DE ROSTYNE

Studeerde orgel en harp aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar ze in 1995 het laureaats- en meesterdiploma behaalde met eerste prijzen harmonie en orgel met grote onderscheiding (bij dhr. Joris Verdin).
In 1998 behaalde ze het "Diplôme National d'Etudes Supérieures Musicales" aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Lyon bij prof. Jean Boyer.
Ze is laureate van de wedstrijd Pro Civitate en van de orgelwedstrijden te Boxtel en Herk-de-Stad. In april 1999 won ze de eerste prijs op de begijnhofwedstrijd voor vrouwelijke organisten te Dendermonde. In 2000 werd ze halve-finaliste op de Bachwedstrijd van het Festival van Vlaanderen te Brugge en in november 2001 won ze de tweede prijs op de eerste internationale orgelwedstrijd van Battipaglia (Italië).

Momenteel geeft ze les in Arras (F), Lebbeke en Strombeek­Bever en op zomerstages in België en Frankrijk. Ze concerteert regelmatig in binnen- en buitenland (in Europa en Japan), en dit zowel solistisch als in kamermuziek- en orkestverband. Verder is ze organiste te Berlare en te Overmere en redactielid van het tijdschrift "Orgelkunst" waarvoor ze onlangs een CD opnam met orgelmuziek van J.Tilborghs.

 

KONINKLIJKE FANFARE "DE VERENIGDE VRIENDEN"

De in 1864 opgerichte Koninklijke Fanfare "De Verenigde Vrienden" bestaat uit een fanfareorkest en een drumband, met korpsleden van eigen bodem.
Het fanfareorkest, gevormd door een 40-tal muzikanten, concerteert vanavond onder de leiding van dirigente Els Moeyersoons. Eerder dit jaar ontving zij het dirigeerstokje uit handen van ere-dirigent Steven Prengels die momenteel volop in de musicalwereld actief is.
De drumband, die vorig jaar nog een culturele vermelding in de wacht sleepte, telt heden een record aantal trommelaars. De 20-koppige drumband werd sedert 1988 geleid door ere-chef van de drumband Wim De Geest die jongstleden de leiding toevertrouwde aan Geert De Taey.
Ook al beoordeeld men een "fanfare" al gauw als ietwat ouderwets, in Overmere zien we een gestage groei hoofdzakelijk door jeugdige muzikanten alsook in de drumband.

Het fanfareorkest werkt continu aan z'n muzikaliteit en kwaliteit, een belangrijke wekelijkse opdracht voor de muzikanten en niet zonder resultaat.
Intussen heeft het orkest een repertoire opgebouwd waarmee het op verschillende gelegenheden kan uitpakken. Het jaarlijks nieuwjaarsconcert, alsook diverse buurtconcerten, het opluisteren van plechtigheden en eucharistievieringen alsook gelegenheidsconcerten en muziektornooien zorgen jaarlijks voor een goedgevulde agenda.

Samen met alle uitvoerders hebben de muzikanten van ons fanfare-orkest bijzonder uitgekeken naar het kerstconcert 2005. De samenwerking van alle Overmeerse muziekverenigingen maken van
dit kerstconcert een unieke muzikale gebeurtenis.

 

GEMENGD KOOR MEERGALM

In 1983 werd het gemengd koor "Singhet fro" opgericht onder impuls van de eerste dirigent Jan Joos en met medewerking van een aantal enthousiaste mensen die graag zongen. Naast de basisfunctie, het opluisteren van de belangrijke liturgische diensten in de plaatselijke parochiekerk werd veel aandacht besteed aan het Europese volkslied.
In 1990 veranderde het koor van naam en werd regelmatig samengewerkt in projecten en met andere koren. Het tweejaarlijks kerstconcert, sinds 1999 in samenwerking met het orgelcomité en de Koninklijke Fanfare De Verenigde Vrienden, is een begrip geworden in het Overmeerse culturele leven. Enkele hoogtepunten: inhuldigingsconcerten van de gerestaureerde orgels in Uitbergen en in Overmere, de Daens-cantate, Aalst groet Europa, en de onvergetelijke Boerenkrijgcantate, compositie van Steven Prengels in 1998. Meergalm is als lid van de cultuurraad tevens een vaste waarde op de 11 julivieringen in groot Berlare.
Het koor staat momenteel onder de leiding van Annemie Vinck.