Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

KERSTCONCERT

12 december 2009
Parochiekerk Overmere

Het Kerstconcert kwam tot stand dankzij de samenwerking van :

Koninklijke fanfare :”De Verenigde Vrienden”
o.l.v. Hubert Vander Stricht

Gemengd koor Meergalm
o.l.v. Annemie Vinck

Orgelcomité Overmere
Organiste Lieve Van de Rostyne

 

PROGRAMMA

EERSTE DEEL  
  Amen Siakudumisa (South Afrika) Melody attrib. S.C. Molefe
  Ecce novum Gaudium (Piae Cantiones – 1582) Arr. Sov. E.M.
  Kerstlied van de zwerver Tekst : J.Lesage
Muziek : W.Ostyn
  Kerstnacht, die schone! Tekst: Eug. De Ridder
Muziek: Arm. Preud’homme
  In een stal
Solisten : Ann Bollengier, Johan Roggeman, Annette Van Mossevelde, Gilbert Wauman
Tekst : H. De Vos
Muziek : D. Van Leuven
  Away in a manger W.J.Kirkpatrick (1838 – 1921)
  O herders, al soetjens (oud Vlaams Kerstlied)
     
TWEEDE DEEL  
  It came upon a midnight clear
Solisten : Johan Roggeman, Gilbert Wauman
Tekst.: E.H.Sears
Muziek : R.S.Willis
  Do you hear what I hear? Tekst. N. Regney
Muziek : G. Shayne
  Star carol Tekst & Muziek : J. Rutter
  A starry night Tekst & Muziek : J. Webb
  Children of peace Tekst & Muziek : M. Brym
  Holiday favorites Tekst : S. Cahn
Muziek : J. Styne

 MUZIKANTEN, KOOR, DIRIGENTEN, FANFARE

DENNIS VAN BROECK

Dennis werd geboren op 14 maart te Zele. Op 8-jarige leeftijd kreeg hij van zijn vader de eerste trompetlessen. Al vlug volgde hij les aan de muziekacademie te Asse en te Lokeren.
Zo kwam hij terecht bij Willy Van Langenhove, toenmalig trompetsolist in de gerenomeerde muziekkapel van de Belgische luchtmacht.
Via provinciale toernooien wist hij zich steeds te plaatsen voor de nationale kampioenschappen. Hij behaalde op 4 deelnames 3 nationale titels ! Op 17-jarige leeftijd behaalde hij aan de muziekacademie te Asse de regeringsmedaille.
Na het kunsthumaniora te Antwerpen waar hij een 1e prijs notenleer behaalde ging hij naar het muziekconservatorium in Gent en Brussel. Hij volgde er les bij onder meer Dirk Brossé en François Glorieux, met wie hij ook samenwerkte ter gelegenheid van de Oost-Vlaamse viering van 40 jaar Koning Boudewijn.
Te Brussel volgde hij les bij Manu Mellaerts en Benny Wianne en volgde de Master Class met wijlen Theo Mertens, waarna een samenwerking volgde in Nederland, alsook met Pierre Thibot (Fr), Bernard Soustrot (Fr) en Edward Ole Anthonsen (Nr).
Als jonge trompettist was Dennis lid van het Symfonisch Jeugdorkest o.l.v. Robert Groslot en werd hij tot 3 maal toe geselecteerd voor de Jeune Philharmonie.
Later was hij ook actief in verschillende grote orkesten zoals: Filharmonie van Antwerpen, de Vlaamse Opera, de Koninklijke Muntschouwburg, het Limburgs Symfonisch Orkest (NL) en het Symfonisch Orkest van Aken (D). Ook verleende hij zijn medewerking aan verschillende gerenomeerde kamerorkesten zoals onder meer het Spectra-ensemble, Champs d'action, Prima La Musica en het Prometheus-ensemble.
De laatste jaren is hij als freelance trompettist vooral betrokken in de musical wereld. Dennis speelde mee in Les Miserables, Sneeuwwitje, Pinoccio, Assepoester , Robin Hood…
Dennis is nu dirigent van 't Meziek van Berlare, dirigent van de fanfare St. Cecilia Belsele, en sinds 11 september 2006 heeft hij ook de leiding van het fanfare-orkest van onze Koninklijke Fanfare 'De Verenigde Vrienden'.

 

ANNEMIE VINCK

volgde notenleer, piano en zang in de muziekschool te Lede. In 1981 richtte ze de 'Karekietjes' op, een meisjeskoor dat later uitgroeide tot een gemengd jeugdkoor 'Shanti'. Met dit koor werden verschillende CD's opgenomen en diverse concerten georganiseerd in binnen- en buitenland. Ook werden verschillende musicals opgevoerd. Sinds november 2004 is ze dirigente van 'Meergalm'. Ze zingt nog in het 'Fenikskoor' . Ze volgt piano, harp en zang en werkt mee aan verschillende DVD en CD opnames

 

LIEVE VAN DE ROSTYNE

Lieve Van de Rostyne studeerde orgel en harp aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar ze in 1995 het laureaats- en meesterdiploma behaalde met eerste prijzen harmonie en orgel met grote onderscheiding (bij dhr. Joris Verdin).
In 1998 behaalde ze het “Diplôme National d’Etudes Supérieures Musicales” aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Lyon bij prof. Jean Boyer.
Ze is laureate van de wedstrijd Pro Civitate en van de orgelwedstrijden te Boxtel en Herk-de-Stad. In april 1999 won ze de eerste prijs op de begijnhofwedstrijd voor vrouwelijke organisten te Dendermonde. Een jaar later werd ze halve-finaliste op de Bachwedstrijd van het Festival van Vlaanderen te Brugge en in november 2001 won ze de tweede prijs op de eerste internationale orgelwedstrijd van Battipaglia (Italië).
Momenteel geeft ze orgel- en harples aan de academies van Lebbeke, Gentbrugge, Grimbergen en het muziekatelier van Kalken en op zomerstages in België en Frankrijk. Ze concerteert regelmatig in binnen- en buitenland (in Europa en Japan), en dit zowel solistisch als in kamermuziek- en orkestverband. Daarnaast is ze redactielid van het tijdschrift “Orgelkunst”, waarvoor ze in 2005 een cd opnam met werk van Jozef Tilborghs. Voor “het Orgel in Vlaanderen” nam ze in 2007 een orgelcd op in de O.L.V.-kerk van Dendermonde.
Verder is ze organiste in vast dienstverband in Berlare en Overmere, waar ze tevens lid is van het orgelcomité, en begeleidster van de koren Makeblijde uit Zele, en Aura en Freya uit Herentals.

 

KONINKLIJKE FANFARE 'DE VERENIGDE VRIENDEN'

De in 1864 opgericht Koninklijke Fanfare “De Verenigde Vrienden” bestaat uit een fanfareorkest en een drumband, met korpsleden van eigen bodem en daarbuiten.
Het fanfareorkest, gevormd door een 40-tal muzikanten concerteert vanavond onder de leiding van dirigent Dennis Van Broeck.
Ook al beoordeeld men een “fanfare” al gauw als ietwat ouderwets, in Overmere zien we een gestage groei door jeugdige en minder jeugdige muzikanten.

Het fanfareorkest werkt continu aan z’n muzikaliteit en kwaliteit, een belangrijke wekelijkse opdracht voor de muzikanten én niet zonder resultaat.
Intussen heeft het orkest een repertoire opgebouwd waarmee het op verschillende gelegenheden kan uitpakken. Het jaarlijks nieuwjaarsconcert, alsook diverse buurtconcerten, het opluisteren van plechtigheden en eucharistievieringen alsook gelegenheidsconcerten en muziektornooien zorgen jaarlijks voor een goedgevulde agenda.

Samen met alle uitvoerders hebben de muzikanten van ons fanfare-orkest bijzonder uitgekeken naar het kerstconcert 2007.
De samenwerking van drie Overmeerse muziekverenigingen maken van dit kerstconcert een unieke muzikale gebeurtenis.

 

GEMENGD KOOR MEERGALM

In 1983 werd het gemengd koor “Singhet fro” opgericht onder impuls van de eerste dirigent Jan Joos en met medewerking van een aantal enthousiaste mensen die graag zongen.
Naast de basisfunctie, het opluisteren van de belangrijke liturgische diensten in de plaatselijke parochiekerk werd veel aandacht besteed aan het Europese volkslied .
In 1990 veranderde het koor van naam en werd regelmatig samengewerkt in projecten en met andere koren. Het tweejaarlijks kerstconcert , sinds 1999 in samenwerking met het orgelcomité en de Koninklijke Fanfare De Verenigde Vrienden, is een begrip geworden in het Overmeerse culturele leven.
Enkele hoogtepunten, inhuldigingsconcerten van de gerestaureerde orgels in Uitbergen en in Overmere de Daens – cantate, Aalst groet Europa, en de onvergetelijke Boerenkrijgcantate, compositie van Steven Prengels in 1998. Meergalm is als lid van de cultuurraad tevens een vaste waarde op de 11 juli-vieringen in groot Berlare.
Het koor staat momenteel onder de leiding van Annemie Vinck.