Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

CONCERT
15 jaar orgelconcerten

Zondag, 26 juni 2011
om 19.00 uur
Parochiekerk Overmere

Knapenkoor In Vehementi Spiritu
Barokorkest Praeludium Vitae Aeternae
Gert Amerlinck (orgel)

 

PROGRAMMA

Intro : koor en orkest  
  Spiritus domini, introïtus voor Pinksteren Gregoriaans
  Haffner-Serenade nr. 7 KV 250
     Allegro Maestoso
     Allegro Molto
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Deel I : koor en orkest  
  Lead me, Lord Samuel Sebastian Wesley (1810-1876)
  Dem wir das heilig ist Johann Sebastian Bach (1685-1750)
  Es segne uns Gott Georg Philipp Telemann (1681-1767)
  Sonata nr. 1 voor trompet en strijkers
     Adagio
Tomaso Albinoni (1671-1750)
  Nunc Dimittis Anoniem (ca..1600)
  Lord, for thy tender mercy’s sake Richard Farrant (1530-1580)
  Lobgesang
     Introduzione pastorale
     Coro “Meine Seele ist stille”
Fanny Hensel-Mendelssohn (1805-1847)
Deel II : Orgel  
  Prélude et Fugue sur le nom d’Alain Maurice Duruflé (1902-1986)
Deel III : Koor en orkest  
  Miserere mei. Psalm 50 voor twee koren en orkest Leonardo Leo (1694-1744)
  Kantate am Osterfest “Christ lag in Todesbanden” BWV 4
     Wir essen und leben (koraal)
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
  Dardanus
     Largo
     Allegro Spiritoso
Antonio Sacchini (1730-1786)
  Messiah
     Glory to God
Georg Friedrich Händel (1685-1759)

 

 

 

MUZIKANTEN, KOREN en ORKEST

Knapenkoor In vehementi spiritu

Foto's (4)

Het knapenkoor In vehementi spiritu is een jongenskoor uit Zele bestaande uit een bovengroep van twaalf tot twintig knapenstemmen (sopranen), ondersteund door enkele volwassen onderstemmen. Het aldus vierstemmig opgebouwd koor deelt in de middeleeuwse en oud-Engelse koorsamenstelling, waarbij de altuspartij wordt bezet door volwassen contra-tenoren. De bovenstemmen klinken dan ook heel homogeen en maken In vehementi spiritu tot een typisch helder
knapenkoor.

In vehementi spiritu werd in 1995 gesticht door de huidige koorleider, E.H. Marc Van Steen, thans pastoor van Berlare, Overmere, Uitbergen en proost van Bareldonk, musicus in hart en nieren. Het koor is een strikt liturgisch koor, dat wil zeggen dat het zich niet in hoofdzaak toelegt op het organiseren van eigen concerten, doch doorgaans ingaat op de vraag tot liturgische opluistering van een bestaande groep vierende mensen. De bedoeling is de locale liturgie meer luister te geven door een hoogstaand surplus van klassieke gewijde muziek. In vehementi spiritu betekent 'In hevige wind' en doelt op het krachtig gedruis dat ontstond toen de apostelen in het cenakel in geloofstwijfel samen waren en dat hen bezielde met een nieuw Pinkster-elan. Het koor wil muzikaal vuur zijn in de
vierende gemeenschap van vandaag.

 

Barokorkest Praeludium Vitae Aeternae

Foto's (6)

Het barokorkest Praeludium Vitae Aeternae, dat in 1994 opgericht werd door orkestmeester, componist en stemvormer Luc De Sterck en waarmee het koor sinds zijn stichting in een unieke eenheid verbonden is, is een kamerorkest waarvan een grote muzikale kracht uitgaat. Een en ander heeft te maken met zijn intense uitvoeringspraktijk, professioneel zuiver en kleurrijk van bezetting. Een orkest bestaande uit een tiental muzikanten met blokfluit, fagot, trompet en pauken is op zich al een zeldzaam gegeven. Voeg daarbij het feit dat de strijkers gedurfd in de snaren gaan en toch de 'houthakkerij', waartegen Leopold Mozart waarschuwde, vermijden, dan herleeft de oude muziek opzienbarend. En dit gebeurt dikwijls in die mate, dat zelfs mensen, die geen liefhebber zijn van barokmuziek, toegeven, "dat deze muziek nog werkt!" Het zij u gegund deze witte raaf vanavond te ontdekken of opnieuw te smaken.

 

In vehementi spiritu & Peaeludium Vitae Aeternae

Koor en orkest traden reeds talrijke malen op in binnen- en buitenland. Samen zorgden zij voor niet onopgemerkte opluisteringen in de kathedralen van Brussel, Utrecht, Sion (Zwitserland), Edinburgh (Schotland), Annécy (Frankrijk), Salamanca en Jaca (Spanje), Pistoia en Bergamo (Italië), Cobh (Ierland), Exeter (Groot-Brittanië), Erfurt (Duitsland) en in tal van kerken in binnen- en buitenland. Hun avondconcert in de Dom van Sankt Blasien (Zwarte Woud) kreeg een optimale pers in de Badische Zeitung. In augustus vertrekken ze voor hun zestiende koor- en orkestreis naar Frankrijk (met onder meer een concert in de kathedraal van Langres).

 

Organist GERT AMERLINCK

Foto (1)

Gert Amerlinck (Deinze, 1988) begon op 6-jarige leeftijd met pianostudies, aan het jeugdmuziekatelier te Waregem en vervolgens bij Willy Neyt in zijn woonplaats Zulte, filiaal van de stedelijke muziekacademie te Deinze. Zijn orgelstudies startte hij bij Pieter Lambert aan laatstgenoemde academie. Hij studeerde nadien orgel en muziekschriftuur bij Joost Prove, en piano bij Wilfriede Beutler aan de stedelijke muziekacademie te Waregem.
Zijn middelbare studies volgde hij aan het O.-L.-V.- Hemelvaart-instituut te Waregem, waar hij tevens de begeleider was van het schoolkoor "Sjaloom".
In augustus 2005 werd hij 1ste laureaat van de Vlaamse orgeldagen te Hoogstraten, georganiseerd door "Het Orgel in Vlaanderen".
In november 2006 werd hij laureaat van de wedstrijd Dexia Classics.
In september 2008 kreeg hij te Kortrijk de “Prijs van het publiek” voor de “orgelbespelingen Sint-Maarten 2008”.
Sinds september 2006 zet hij zijn muziekstudies verder aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij orgel studeert in de klas van Reitze Smits en Luc Ponet.
Als organist is hij verbonden aan de St. Petrus- en Paulusparochie te Zulte. Sinds 2008 is hij ook als organist verbonden aan de Dominicanenkerk te Brussel. Tevens trad hij als basso-continuospeler reeds op met het barokensemble Ad Mosam (NL), ensemble X-travaganza ism. het Vlaams Radio Koor.
Samen met celliste Ellen Van den Brande vormt Gert een muzikaal duo, waarbij hij het orgel zowel begeleidend als solistisch gebruikt.