Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

 CONCERT

Zondag, 1 april 2012
om 19.00 uur
Parochiekerk Overmere


Johan Van Neste (hoorn)
Lieve Van de Rostyne (orgel)
     Laureaat DEXIA CLASSICS

 

 

PROGRAMMA


Het concert is een perfecte mix tussen klassieke en hedendaagse muziek, met een vleugje romantiek tussenin, omdat dat nu eenmaal meest geschikt is op ons orgel.

Ofwel: van Mozart tot Mozart...

Rondo uit het hoornkwintet K. 407 Hoorn en Orgel W.A. Mozart (1756-1791)
Abdijvrede Orgel Flor Peeters (1903-1986)
Sur un thème classique Hoorn en Orgel Pascal Proust (°1959)
Mathias’ Memento Orgel Wannes Vanderhoeven (°1971)
Aurea Mediocritas Hoorn en Orgel Peter Lejaeghere (°1967)
Von Liebe kommt gross Leiden, op. 36/9 Orgel Flor Peeters
Romance, op. 36 Hoorn en Orgel Camille Saint-Saëns (1835-1921)
Fuge über den Namen BACH, op. 60/6 Orgel Robert Schumann (1810-1856)
Ave Maria Hoorn en Orgel J.S. Bach / Ch. Gounod
Méditation Orgel Pierre Froidebise (1914-1962)
Konzert nr. 1, KV 412,
     Allegro
     Allegro
Natuurhoorn en Orgel W.A. Mozart (1756-1791)


Johan Van Neste, hoorn en natuurhoorn
Lieve Van de Rostyne, orgel

 

 

CONCERTERENDE MUSICI

Johan Van Neste (hoorn)

Foto (1)

Na zijn lessen bij dhr. Jean Debuisson in de muziekschool van Diksmuide studeerde Johan Van Neste aan het Lemmensinstituut te Leuven waar hij laureaat werd voor hoorn en kamermuziek bij dhr. Piet Dombrecht. Deze diploma’s werden aangevuld met een eerste prijs harmonie.
Om zich nog verder te vervolmaken trok hij hierna naar het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel waar hij bij dhr. André Vandriessche het Hoger Diploma Hoorn behaalde.

Als hoornist is hij sinds 1985 verbonden aan het Symfonieorkest Vlaanderen, het vroegere West-Vlaams orkest en het Nieuw Vlaams Symfonieorkest.
Vele orkesten en ensembles doen op hem beroep als free-lance hoornist, o.a. Het Vlaams Radio Orkest, De Filharmonie, Het Prometheus Ensemble, Prima La Musica, Het Collegium Instrumentale Brugense en Orchestre de Chambre de Wallonie.

Door zijn leraar, dhr. Piet Dombrecht, en zijn laureaatsverhandeling: ‘De natuurhoorn bij Mozart’, kwam hij in contact met historische instrumenten. Zo concerteerde hij met Octophoros, La Petite Bande, Il Fondamento, Les Arts Florissants en het Parijse ‘La grande Ecurie et la Chambre du Roi ‘.

Johan Van Neste is als leraar koperblazers verbonden aan de muziekacademies van Diksmuide, Izegem en Gentbrugge.


Lieve Van de Rostyne (orgel)

Foto (1)

Lieve Van de Rostyne studeerde orgel en harp aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar ze in 1995 het laureaats- en meesterdiploma behaalde met eerste prijzen harmonie en orgel met grote onderscheiding bij dhr. Joris Verdin.
In 1998 behaalde ze het ‘Diplôme National d’Etudes Supérieures Musicales’ aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Lyon bij prof. Jean Boyer.

Ze is laureate van de wedstrijd Pro Civitate en van de orgelwedstrijden te Boxtel en Herk-de-Stad. In april 1999 won ze de eerste prijs op de begijnhofwedstrijd voor vrouwelijke organisten te Dendermonde. Een jaar later werd ze halve-finaliste op de Bachwedstrijd van het Festival van Vlaanderen te Brugge en in november 2001 won ze de tweede prijs op de eerste internationale orgelwedstrijd van Battipaglia (Italië).

Momenteel geeft ze orgel- en harples aan de academies van Lebbeke, Zottegem, Grimbergen en Aalst en op zomerstages in België en Frankrijk. Ze concerteert regelmatig in binnen- en buitenland, en dit zowel solistisch als in kamermuziek- en orkestverband. Daarnaast is ze redactielid van het tijdschrift ‘Orgelkunst’, waarvoor ze in 2005 een cd opnam met werk van Jozef Tilborghs. Voor ‘het Orgel in Vlaanderen’ nam ze in 2007 een CD op in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Dendermonde.
Verder is ze organiste in vast dienstverband in Berlare en Overmere, waar ze tevens lid is van het orgelcomité, en begeleidster van de koren Makeblijde uit Zele, en Aura uit Herentals.
Zonder sponsoring zou het voor het orgelcomité niet mogelijk zijn om jaarlijks twee of drie concerten te organiseren. Wij zijn dan ook verheugd dat talrijke ondernemingen, vrije beroepen en geïnteresseerde liefhebbers de inspanningen die het orgelcomité levert om het historisch orgel in de kerk te laten weerklinken en het ‘up to date’ te houden naar waarde weten te schatten.