Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

CONCERT

Zondag, 30 september 2012
om 19.00 uur
Bareldonkkapel

Gambaconsort DOLANDI
     Tom Beets,
     Elisabeth Kruyfhooft,
     Kristel Smet,
     Joris Van Goethem

Dirk Vermeir (orgel en clavecimbel)

Brigitte Serbruyns (sopraan)

 

 

PROGRAMMA

Voluntary Kistorgel J. Stanley
Uppon LA MI RE Kistorgel Anoniem, Engeland 16e eeuw
In Nomine Gambaconsort J. Taverner
Fantasia Gambaconsort W. Byrd
Musette Kistorgel M. Corette (1709 - 1795)
Le dodo, ou l’amour au berceau Kistorgel F. Couperin (1668 - 1733)
Fine knacks for ladies Gambaconsort en Sopraan J. Dowland
Can she excuse my wrongs Gambaconsort en Sopraan J. Dowland
Weep o mine eyes Gambaconsort en Sopraan J. Bennet
Now, o now I needs must part Gambaconsort en Sopraan J. Dowland
Adagio in F Kistorgel J. Haydn (1732 - 1809)
Pastorale Kistorgel J. Tridémy (1839 - ?)
Tiento de 1° tono de mano derecha Kistorgel P. Bruna (1611 - 1679)
Con que la lavare Gambaconsort en Sopraan Anoniem, Cancionero de Uppsala
Falalala falalalera Gambaconsort en Sopraan Anoniem, Cancionero de Uppsala

 

 


MUZIKANTEN

DOLANDI viola da gamba-consort

Foto's (4)

Het gambaconsort Dolandi is een jong ensemble van ervaren muzikanten die de passie voor de Engelse melancholische renaissancemuziek en de viola da gamba delen.
Het ensemble bestaat sinds 2011 en werkte reeds samen met verschillende koren en vocale ensembles.
In 2012 staan enkele boeiende projecten op stapel, zoals een programma met Engelse consortsongs en een project rond Isabela la Catolica.

Dit ensemble wil de viola da gamba in het daglicht stellen.
De viola da gamba – Italiaans voor ‘beenviool’ – is een oud muziekinstrument dat werd ontwikkeld in de 15de eeuw. Het behoort tot de familie van de strijkinstrumenten en onderscheidt zich van de violen door de constructie, het aantal snaren en de bespeelwijze.
Bekende componisten als Marais, Telemann, Händel en Bach schreven muziek voor de viola da gamba.
Rond 1730, ten tijde van de Franse koning Lodewijk XV, beleefde de viola da gamba haar hoogtepunt. Zijn voorganger, Lodewijk XIV, noemde de viola da gamba zelfs ‘de koningin der instrumenten’.

Met een consort wordt een ensemble bedoeld zoals dat in Engeland in zwang was in de 16de en 17de eeuw. Het is een ensemble van instrumenten van dezelfde familie of van verschillende instrumenten. Consortmuziek was populair in de huishoudens van welgestelde families in de Elizabethaanse tijd en werd geschreven door veel belangrijke componisten uit die tijd.

De naam Dolandi verwijst naar John Dowland (1563 – 1626), Engels renaissancecomponist van vooral melancholische luit- en consortsongs.
Hij ondertekende zijn composities vaak met Dolandi, al dan niet gevolgd door ‘de Lachrimae’ (naar zijn bekende Lachrimae-pavane:
‘Flow my tears’).

Samenstelling van het ensemble:
Tom Beets (discantgamba)
Kristel Smet (tenorgamba)
Elisabeth Kruyfhooft (basgamba)
Joris Van Goethem (basgamba)

 

Dirk Vermeir (orgel)

Foto (1)

Dirk Vermeir, geboren te Dendermonde, studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven en aan het Conservatorium te Gent. Hij behaalde eerste prijzen notenleer, kamermuziek, harmonie, contrapunt, fuga, het laureaatsdiploma voor piano, muziekpedagogie (met opties orgel en kamermuziek) en het meesterdiploma voor klavier. Hij volgde meestercursussen bij o.a. J. Genty, J.-Cl. Van den Eynde, Joris Verdin (harmonium).

Na zijn studies was hij leraar aan de academies van Lede, Wetteren en Dendermonde (piano, kamermuziek, koor en vocaal ensemble), en docent aan het Lemmensinstituut en het conservatorium te Gent (harmonie, praktische harmonie en didactiek).

Sinds 1989 is Dirk Vermeir directeur aan de Academie voor Woord, Muziek en Dans in Lebbeke.

Als klavierspeler (piano, klavecimbel, harmonium, keyboard, positieforgel) en dirigent verzorgde hij tal van concerten op festivals in binnen- en buitenland, werkte mee aan televisie-, radio-, en CD-opnamen en
Hij werkte mee aan diverse opnames, festivals en cursussen in binnen– en buitenland.

Dirk Vermeir is pianist bij het ensemble ‘Men's Voices’ en continuospeler of dirigent bij verschillende emsembles en koren: Flanders Baroque Consort and Players, I.D.J. - Flanders Boys Choir -, Gymel, Aspetti Musicali, canta Murceka, ensemble Academix ...

 

Brigitte Serbruyns (sopraan)

Foto (1)

Brigitte Serbruyns studeerde zang aan de Stedelijke Muziekacademie voor Muziek, Woord en Dans te Gentbrugge bij Anne-Marie Rogiest en te Sint-Niklaas bij Ann Krijnen.

Zij concerteerde met 'Ex Tempore' onder leiding van Florian Heyerick, zong bij 'Il Fondamento' met Paul Dombrecht als dirigent en bij 'De Nederlandse Bachvereniging' geleid door Jos Van Veldhoven.

Momenteel is zij lid van het Vocaal Ensemble Mandriale.