Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

CONCERT

Zaterdag, 11 mei 2013
om 19.00 uur
Parochiekerk Overmere

Kathedrale Koor Utrecht
o.l.v. Gerard Beemster
Wouter van Belle (orgel)

 

PROGRAMMA

 1. Chantez à Dieu (psalm 96)
Ad te Domine levavi
J. Pz. Sweelinck
J. J. Fux
 2. Aller Augen warten
Laudamus te (uit : Gloria)
H. Schütz
A. Vivaldi
 3. Christus factus est
Pange lingua
Ave Maria (1 - st)
Tota pulcra es Maria
A. Bruckner
 4. Fantasia super ‘Komm Heiliger Geist, Herre Gott’ BWV 651
Orgelsolo
J.S. Bach
 5. Maria - antifonen
     Alma Redemptoris Mater (1 - st)
     Ave Regina Caelorum (4 - st)
     Regina Caeli (1 - st)
     Salve Regina (4 - st)
H. Strategier
 6. Sonata da Chiesa
     Thema met variaties
Orgelsolo
H. Andriessen
 7. My eyes for beauty pine
Jubilate Deo (O be joyful in the Lord)
H. Howells
B. Britten
 8. Veni Sancte Spiritus
Magnificat
H. Andriessen

 

MUZIKANTEN

KATHEDRALE KOOR UTRECHT

Foto's (5)

Het Kathedrale Koor Utrecht is sinds 1869 het koor van de Sint-Catharinakathedraal, de hoofdkerk van het Aartsbisdom Utrecht. Het koor verzorgt wekelijks voor de parochie de liturgische muziek in de hoogmis in de Sint-Catharinakathedraal en tijdens wijdingen, jubilea en andere bijzondere vieringen voor het aartsbisdom. Daarnaast worden concerten gegeven in binnen- en buitenland. Het koor bracht bezoeken aan o.a. België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Denemarken.

Het Kathedrale Koor bestaat uit kinderen, jongeren en mannen. De kinderen van het koor zijn afkomstig van de Kathedrale Koorschool Utrecht, waar zij naast het gewone basisonderwijs een intensieve muzikale opleiding krijgen. De inzet van deze geschoolde kinderstemmen geeft het koor een karakteristieke klankkleur.
Na de basisschool kunnen de jongeren ervoor kiezen om lid te worden van het kathedrale koor Utrecht. Deze groep senioren draagt in belangrijke mate bij aan de unieke uitstraling van het koor : jongeren met een goede klassiek geschoolde stem. Na ongeveer 2 jaar seniorschap groeien de jongens, na de stembreuk, door naar de heren.
De meisjes stromen door naar de Cappella Catharina, dat door de combinatie jonge meiden en hooggekwalificeerde stemmen een eigen bijzondere uitstraling heeft. De Cappella Catharina heeft haar eigen repertoire, maar zingt bij bijzondere uitvoeringen ook in het Kathedrale Koor Utrecht
Het koor weet zich geïnspireerd door 2 uitstekende kerkmusici : dirigent Gerard Beemster en organist Wouter van Belle.
o.l.v. Gerard Beemster
organist : Wouter van Belle

 

GERARD BEEMSTER (1954)

Gerard Beemster studeerde aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek (orgel, piano en koordirectie) en voltooide zijn conservatoriumopleiding solozang.
Twaalf jaar was hij werkzaam als kerkmusicus, docent, zanger en koordirigent vanuit het Noord-Hollandse Schagen. Sinds 1989 leidt hij het Kathedrale Koor Utrecht; tevens is hij als muziek- en zangdocent verbonden aan de Kathedrale Koorschool Utrecht. Daarnaast is hij regelmatig te horen als solozanger in recitals en in het oratoriumrepertoire.

 

WOUTER VAN BELLE (1958)

Foto's (2)

Wouter van Belle studeerde aan het Nederlands Instituut voor Katholieke Kerkmuziek in Utrecht, piano bij Rinus Groot en orgel bij Kees de Wijs. Na het behalen van de hoogste diploma’s van dit instituut zette hij de pianostudie voort aan het Amsterdams Conservatorium. Op het orgel bekwaamde hij zich verder bij Jacques van Oortmerssen en volgde hij cursussen van ondermeer Albert de Klerk.
In 1985 werd Wouter van Belle benoemd tot hoofdorganist van de Sint-Catharinakerk. Hij is hier de vaste begeleider van het Kathedrale Koor en van de Kathedrale Koorschool Utrecht.
Hij treedt op als concertorganist en heeft een privépraktijk als piano- en orgeldocent.