Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

CONCERT

Zondag, 27 oktober 2013
om 19.00 uur
Parochiekerk Overmere

Nicolas De Troyer (orgel)
Vincent Alpaerts (saxofoon)

 

PROGRAMMA

Sonate IV op. 65 nr. 4 :
1. Allegro con brio
Orgel Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809 - 1847)
Sonate op. 1 nr. 15 HWV 373 :
      adagio
      allegro
      largo
      allegro non troppo
Saxofoon en Orgel G.F. Haendel (1685 - 1759)
Andante mit Variationen Orgel Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809 - 1847)
Morceau de concours Saxofoon en Orgel Nazaire Beeckman (1822 - 1900)
Trois impressions op. 72 :
     Claire de lune
Orgel Sigrid Karg-Elert (1877 - 1933)
Cantabile Orgel César Franck (1822 - 1890)
Caprice en forme de valse Saxofoon Paul Bonneau (1918 - 1995)
Trois pièces op. 29 :
     Cantilène et scherzando de concert
Orgel Gabriel Pierné (1863 - 1937)
Sonate op. 19 :
     With tranquility
Saxofoon en Orgel Paul Creston (1906 - 1985)
Trois mouvements :
      Andante
      Allegro con grazia
      Allegro vivace
Saxofoon en Orgel Jehan Alain (1911 - 1940)
Marche triomphale Orgel J. Callaerts (1830 - 1901)

 

 

MUZIKANTEN

Nicolas De Troyer (°1984)

Foto's (3)

Hij volgde al op jeugdige leeftijd pianolessen bij Marie Kuyken. Later volgde hij in de muziekacademie van Lokeren orgellessen bij Jenny Stoop, Jo Van Eetvelde en Lieve Van de Rostyne. Naar dit instrument ging zijn voorkeur.

Na zijn humaniorastudies te Dendermonde, besloot Nicolas verder te studeren aan het Lemmensinstituut te Leuven in de orgelklas van Reitze Smits en Luc Ponet. Hij behaalde er in 2007 de graad van ‘meester in de muziek’ met grootste onderscheiding voor zijn hoofdinstrument. Daarnaast behaalde Nicolas in 2010 het masterdiploma klavecimbel met onderscheiding. In datzelfde jaar beëindigde hij zijn voortgezette orgelstudies (master na master) met een recitalconcert in de Brusselse kathedraal rond de thematiek van licht en verrijzenis in de hedendaagse orgelmuziek. Hij behaalde deze graad met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury.

Na zijn muziekstudies studeerde Nicolas musicologie aan de Katholieke Universiteit Leuven, en behaalde in juni 2012 het diploma van ‘Master of Arts in de musicologie’ met onderscheiding. Nicolas is leraar orgel, klavecimbel, begeleidingspraktijk, harmonie en muziekgeschiedenis aan verschillende academies.

Hij nam reeds met succes deel aan verschillende internationale orgelconcours. In 2002 werd hij laureaat van de Axion Classics-wedstrijd van de toenmalige Dexia Bank. In 2006 werd hij winnaar van het elfde internationale orgelconcours te Leiden in de categorie ‘Orgelmuziek XX ste eeuw’. In 2007 werd hij laureaat van het twaalfde internationale César Franck-concours te Haarlem.

Nicolas is titularis-organist van het historisch orgel van de Sint-Pauluskerk te Antwerpen. Hij is tevens verbonden als organist aan de dekenale Sint-Pieterskerk te Hamme en de Dominicanenkerk te Brussel.

 

Vincent Alpaerts (°1990)

Foto's (3)

Hij begon zijn muziekstudies op 8-jarige leeftijd te Sint-Niklaas bij Henri De Roeck.

Op 14-jarige leeftijd trok hij naar de kunsthumaniora te Gent bij Raf Minten, om zo nog meer met muziek bezig te kunnen zijn.

Op 16-jarige leeftijd werd hij door de Universiteit Gent erkend als virtuoos, en kon hij zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium aanvangen. Hij volgde er klassieke saxofoon bij Raf Minten, Koen Maas en Rik Vaneyghen en studeerde summa cum laude af in 2012.

Vincent nam met succes deel aan verscheidene wedstrijden in binnen- en buitenland. Hij werd meermaals eerste laureaat bij Dexia Classics en het Concours pour Jeunes Saxophonistes te Dinant. Voor die laatste prestatie werd bij beloond met een saxofoon en een reis naar het wereldsaxofooncongres te Bangkok.

Hij trad meermaals op als solist met orkest (o.a. met de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en het Symfonisch Orkest van het Conservatorium van Gent) en volgde internationale masterclasses bij Mario Marzi, Jean-Marie Londeix, Daniel Gaulthier, Eugène Rousseau en Simon Diricq.

In november 2012 werd Vincent na een zeer strenge selectie aangeworven als saxofonist bij defensie. Sinds januari 2013 speelt hij tenorsaxofoon bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht.

Daarnaast is Vincent ook professioneel met directie bezig. Hij volgde reeds les bij Wim Belaen, Bart Picqueur en Dirk Brossé. Hij is momenteel actief als dirigent van Youthband uit De Pinte, harmonieorkest ‘t Meziek uit Berlare en Concertband Cecilia uit Geraardsbergen.