Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

HERDENKINGSCONCERT
WO I

Vrijdag, 3 oktober 2014
om 20.00 uur
Parochiekerk Overmere

Fanfare Sint-Pietersvrienden Uitbergen
Lieve Van de Rostyne (orgel)

 

PLECHTIGHEID

a. Protocollaire plechtigheid:

Te Velde – Het Belgisch Volkslied - François Van Campenhout (1770-1848)
De Vlaamse Leeuw – Karel Miry (1823-1899)

 

b. Voorwoord door Kris Malfliet, Schepen voor cultuur, toerisme, middenstand en lokale economie

 

c. In memoriam voor de slachtoffers - powerpointvoorstelling door Bart Joos, voorzitter van de Heemkundige Kring Overmere

De voorstelling door Bart Joos wordt begeleid door de fanfare en het orgel. Zij spelen de volgende werken.

Nimrod, uit de Enigmavariaties Fanfare Sir Edward Elgar (1857-1934), Verenigd Koninkrijk
Legends of the Fall Fanfare James Horner (°1953), VSA
Adagio de Verdun, aux victimes de la première guerre mondiale Fanfare Jean-Paul Verpeaux (°1951), Frankrijk
Hymne tot the Fallen Orgel en trompet (Luc Becqué) John Williams (°1932), VSA

 

d. Concert:

PREULDE POUR L’ORGUE, op. 49 Orgel Emil Sjögren (1853-1918), Zweden
HERCULES Fanfare Tom De Haes (°1979), België
MEDITATION Orgel Arthur De Meulemeester
(Melle, 1876-1942, Belfast), België
PAVANE Fanfare Gabriël Fauré (1845-1924), Frankrijk
PRIERE Orgel René Vierne (1878-1918), Frankrijk
CARILLON, op. 75 Orgel Sir Edward Elgar (1857-1934), bew. Hugh Blair, Verenigd Koninkrijk
FINALE uit de 3de Symfonie Fanfare en Orgel Camille Saint Saens (1835-1921), Frankrijk
Alte Kameraden Fanfare Carl Teike (1864-1922), Duitsland

 

 

MUZIKANTEN

Lieve Van de Rostyne (°1973)

Studeerde orgel en harp aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar ze in 1995, in de klas van Joris Verdin, het Laureaats- en Meesterdiploma behaalde met eerste prijzen voor harmonie en orgel met grote onderscheiding. Zij behaalde in 1998 het ‘Diplôme National d’Etudes Supérieures Musicales’ aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Lyon, Fr. bij Prof. Jean Boyer.
Ze werd laureate van de wedstrijd Pro Civitate en van de orgelwedstrijden te Boxel, Nl. en Herk-de-Stad. In april 1999 won ze de eerste prijs op de Dendermondse Begijnhofwedstrijd voor vrouwelijke organisten. Ze werd een jaar later halve-finaliste op de Bachwedstrijd van het Festival van Vlaanderen te Brugge en in november 2011 behaalde ze de tweede prijs op de eerste internationale orgelwedstrijd van Battipaglia in Italië.
Ze geeft momenteel orgel- en harples aan de academies van Lebbeke, Zottegem, Grimbergen en Aalst en op zomerstages in Frankrijk en België. Ze concerteert regelmatig in België, Europa en Japan zowel als soliste als in kamermuziek- of orkestverband. Daarnaast is ze redactielid van het tijdschrift ‘Orgelkunst’ waarvoor ze in 2005 een cd opnam met werk van Jozef Tilborgs. Voor ‘Het Orgel in Vlaanderen’ realiseerde ze een cd op het grote Maximilien Van Peteghemorgel uit 1861 in de Collegiale O.L.Vrouwkerk te Dendermonde.
Ze is titularis-organiste in de St.-Martinuskerk en de Bareldonkkapel te Berlare en de O.L.V rouw-ten-hemel-opgenomenkerk te Overmere waar ze ook lid is van het Orgelcomité. Ze is bovendien begeleidster van de koren ‘Makeblude’ uit Zele en ‘Aura’ in Herentals.


 

Stijn Roels (°1979)

Startte zijn muzikale loopbaan aan de Stedelijke Academie te Dendermonde waar hij trompet en orgel studeerde. Zijn respectieve leraars waren Henk De Loose en Joost Termont. Na zijn humanioraopleiding aan het Pius X-instituut te Zele bekwaamde hij zich verder aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij studeerde er orgel bij Luc Ponet, Peter Pieters en Reitze Smits, harmonie bij Carl Van Eyndhoven en contrapunt bij Wim Hendrickx. Hij behaalde het diploma ‘Meester in de Muziek optie Orgel’ evenals het Aggregaatsdiploma. Daarnaast volgde hij ook Hafabradirectie bij Jan Van der Roost en Edmond Saveniers.
Tegenwoordig is Stijn actief als leraar Orgel, Begeleidingspraktijk, AMT, Koor en AMV verspreid over de academies van Lebbeke en Lede. Verder is hij titularis-organist in de St.-Pietersbandenkerk te Uitbergen en Zele-Kouter en 2de organist in de dekanale St.-Ludgeruskerk te Zele waar naast het magistrale Van Peteghemorgel uit 1779 nog een nieuw koororgel uit 2011 ter beschikking staat voor eredienst en concert.
Zijn componistenloopbaan begon als laureaat van “De Muziekgolf-2006” in Antwerpen met zijn werk “Bellum et Pax”. Als hafabra-componist van de Muziekuitgeverij De Haske, Nl. werden verscheidene werken opgenomen op cd. Ook grotere composities, geschreven voor zeldzame bezetting, behoren tot zijn oeuvre. Zo o.m. het Requiem pro Luna, een modern requiem voor harmonieorkest, groot koor, sopraansolo en recitanten dat o.a. op 11.11.2010 in de St.-Martinuskerk te Berlare werd uitgevoerd.
Hij dirigeert het Kon. Fanfareorkest St.-Pietersvrienden van Uitbergen en speelt, in zijn vrije tijd, Bb bastuba bij Brassband Zele.

 

Koninklijke Fanfare Sint-Pietersvrienden – Uitbergen

De Vlaamse Oud-Strijders van Uitbergen (“Vossenbond”) richtten op 11.11.1935 de fanfare “Hoger Op” op met Albert De Fré uit Kalken als dirigent. Voordien deden zij beroep op muzikanten uit Overmere maar reeds lang leefde de wens zelf over een muziekvereniging te beschikken. Zoals het past schaften zij zich een vaandel aan in de geest van de Vlaamse Oud-Strijders maar lieten het afboorden met de Brabantse kleuren van de Belgische vlag omwille van de broodnodige subsidies hen verleend door de Belgicistische burgemeester Albert Visart de Bocarmé, edelman en kasteelheer te Uitbergen.
De jaarlijkse processies, optochten en een Vlaams nationaal marsenrepertoire waren hun eerste kenmerken. De grote mobilisatie van 1939 en de oorlog in 1940 smoorden het jonge fanfaregeweld in de kiem. Pastoor Fedor Den Haering probeert het na 1950 nieuw leven in te blazen door enige processiemarsen te schrijven. Onder impuls van burgemeester Sylvain De Ceukelaire werd opnieuw van wal gestoken onder een nieuwe naam “Sint-Pietersvrienden” en met dezelfde dirigent De Fré.
In 1964 werd Constant Van Steendam dirigent en de eerste deelname aan het Provinciaal Tornooi in 1969 bleek een succes. Bij zijn overlijden in 1978 volgde zoon Henri deze populaire chef op terwijl René De Lausnay de nieuwe voorzitter werd. Koning Boudewijn verleende op 7 februari 1985 het predicaat “Koninklijk”, omwille van het gouden jubileum dat uitgebreid wordt gevierd, o.a. met de creatie van een verenigingsmars “Villa Bergina” van Roland Cardon, jarenlang dirigent van de Muziekkapel van de Rijkswacht. De vierde dirigent in 1987 werd Willy Dauwe, trombonesolist bij het BRT-orkest. Hij leidde het fanfareorkest naar eerste divisie in 1989 en naar uitmuntendheid in 1993. Deels onder impuls van jonge muzikanten profileerde de vereniging zich van toen af meer als concertorkest dan wel als fanfare-op-straat.
2000 was zowel succesvol als droevig: provinciale kampioenstitel maar het verlies van voorzitter René De Lausnay. Als eerbetoon aan hem zette de muziekvereniging haar opmars verder: promotie naar ereafdeling in 2001, Provinciaal Fedekamkampioen en algemeen laureaat in ereafdeling zodat zij verplicht wordt tot deelname aan het nationaal kampioenschap in 2002 een. Ze behaalde op 23.02.2002 in de grote concertzaal van het Lemmensinstituut te Leuven de Nationale Fedekamtitel in eredivisie tegen scherpe concurrentie.
Guy Audenaert nam op 9 januari 2004 de leiding over van Willy Dauwe die op rust gaat met de verdienste dat hij de jeugd stimuleerde om lessen te volgen aan de muziekacademie. De Sint-Pietersvrienden konden opnieuw scoren: Provinciaal Vlamokampioen in 2005 en promotie naar de superieure afdeling tijdens het provinciaal tornooi van 2009. Vlamo of de Vlaamse amateurmuziekorganisatie ontstond uit de fusie van diverse federaties waaronder Fedekam, bekend als de federatie van de katholieke muziekverenigingen.
Luc De Vleeschhouwer, conservatoriumleraar, werd in januari 2012 dirigent ad interim en Stijn Roels volgde hem op medio 2012.
Dit orkest, werkzaam in een klein dorp en dito parochie, wil het eigen klankidioom van de fanfare verder uitbouwen. Gebaseerd op de uitvindingen van saxhoorns en saxofoons door de Dinantse familie Sax, is een fanfareorkest een typisch Belgisch product en de voorloper van de brassband. Het telt binnen zijn rangen een sax- en koperensemble en treedt bij gelegenheid op in samenspel met piano en pijporgel.