Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

BEZOEK AAN HET ATELIER VAN POTVLIEGHE

Dinsdag, 26 april 2011
Tollembeek

Joris Pothvlieghe
Pater Gaby Willems
Lieve Van de Rostijne

 

EEN WOORDJE UITLEG

Op vrijdag 11 oktober 2013 maakten de orgelklassen van Aalst, Lebbeke, Grimbergen, Dendermonde en Meise en enkele leden van het Orgelcomité Overmere een uitstap naar het atelier van de bekende orgel- en clavichordbouwer Joris Potvlieghe.
Meteen werden we welkom geheten door Pater Gaby Willems. Aangezien hij in het atelier op dit moment werkt aan de bouw van een orgel konden we ons geen betere gastheer voorstellen. Met de krachtige woorden dat het orgel zijn Grote Liefde is, werd de toon van deze avond direct gezet. Dat Pater Gaby zeer enthousiast was met onze komst werd snel duidelijk: na een uitgebreide uitleg over het ontstaan van de het orgel doorheen de geschiedenis werden de verschillende onderdelen van het orgel uitvoerig besproken en gedemonstreerd. Zo kwamen we op een leuke manier te weten hoe een orgel werkt en hoe het er van binnen uitziet.
Na de rondleiding in het atelier stond er ons nog een kleine en onverwachte verrassing te wachten. We werden meegetroond in het huis van orgelbouwer Potvlieghe en kregen de kans om een clavichord te beluisteren en bespelen.
Uiteraard moest de innerlijke mens na deze interessante rondleiding gevoed worden en sloten we de avond af met een lekker hapje en drankje waarbij er nog uitvoerig werd nagepraat.
Kortom: een meer dan geslaagd initiatief!!!

 Foto's (6)