Petrus-Johannes VereeckenHet orgel in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten hemel opgenomen te Overmere werd gebouwd door de familie Vereecken, orgelmakers te Gijzegem.

De firma werd ongeveer anderhalve eeuw geleden gesticht door Petrus Johannes Vereecken ( 21/03/1803 - 14/04/1889 ), schrijnwerker van beroep. Orgelmaker werd hij vermoedelijk door zelfstudie.
Hij was de zoon van Pieter Vereecken (1770 - 1860) en kleinzoon van Andreas Vereecken (1727 - 1801), afkomstig uit Sin-Job-in-'t Goor en koster te Mespelare van 1756 tot 1801. Zijn
vader was een veelzijdig man. Hij was o.m. landbouwer, wagenmaker, herbergier, landmeter en ... dichter!
Hun huis bestaat nog steeds. Het is de hoeve (toen ook herberg) 'De Ezel' genaamd te Mespelare vlak bij de grens met Gijzegem.
In dit huis heeft Petrus Johannes ooit zijn eerst orgeltje gebouwd. Dit was het eerste van de ruim 60 (!) instrumenten die door Petrus Johannes en later door zijn zonen Felix (1844 - 1923),
Jan (1846 - 1929), Lodewijk (1849 - 1896) en Pieter (1851 - 1934) zouden gebouwd of verbouwd worden.

Veel instumenten werden intussen geklasseerd omwillen van hun grote waarde. Een aantal ervan zijn gerestaureerd en worden nog geregeld bespeeld tijdens orgelrecitals. Een paar instrumenten gingen naar Nederland en één zelfs naar het eiland Guernsey.

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zou een abrupt einde maken aan de activiteiten in de orgelbouwerij. De grondstoffen werden schaars of waren niet meer voorradig. Lood, tin, koper,
hout, leder, allerlei onderdelen die voor de oorlog o.a. door de firma Laukhuff uit Duitsland geleverd werden waren niet meer te krijgen.
Hun laatste orgel was dat van het Sint-Hendrikscollege te Deinze. Het werd in 1921 voor het resterende kwart afgewerkt door orgelbouwer Daem uit Appelterre.

Bron : heemkundige kring Gijzegem, Walter De Hul.

Het Orgelcomité kreeg van de heemkundige kring Gijzegem de toelating om dit artikel te publiceren op de website.