CONCERT
Orgel en saxofoon
Zaterdag, 9 november 2019
om 19.00 uur
Parochiekerk Overmere
Lieve Van de Rostyne (orgel)
Andy Dhondt (saxofoon)
Video van het concert
"Sonate RV 53 - Adagio" van Antonio Vivaldi met Lieve Van de Rostyne aan het orgel en Andy Dhondt op saxofoon.
Duur : 2 min. 10 sec.
ORGEL
Lieve Van de Rostyne
Foto's (1)
Lieve Van de Rostyne studeerde orgel en harp aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar ze in 1995 het laureaats- en meesterdiploma behaalde met eerste prijzen harmonie en orgel met grote onderscheiding (bij dhr. Joris Verdin).
In 1998 behaalde ze het “Diplôme National d’Etudes Supérieures Musicales” aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Lyon (Fr) bij prof. Jean Boyer.
Zowel tijdens als na haar studies nam ze deel aan verschillende wedstrijden in binnen- en buitenland. Zo werd ze laureate van de wedstrijd Pro Civitate (B) en van de orgelwedstrijden te Boxtel (NL) en Herk-de-Stad (B). Ze won de eerste prijs op de begijnhofwedstrijd voor vrouwelijke organisten te Dendermonde (B), werd halve-finaliste op de Bachwedstrijd van het Festival van Vlaanderen te Brugge (B) en ze won de tweede prijs op de eerste internationale orgelwedstrijd van Battipaglia (It).
Momenteel geeft ze orgel- en harples en instrumentaal ensemble aan de academies van Aalst, Lebbeke, Wetteren en Zottegem en ze is begeleider in Lebbeke. Ze concerteert regelmatig in binnen- en buitenland, en dit zowel solistisch als in kamermuziek- of orkestverband, of als begeleider van solisten en/of koren.
Daarnaast was ze tot 2017 redactielid van het tijdschrift “Orgelkunst”, waarvoor ze in 2005 in de Gentse Sint-Annakerk op het Schyven/Andriessenorgel een cd opnam met werk van Jozef Tilborghs. Voor “het Orgel in Vlaanderen” realiseerde ze in 2007 een cd op het grote Maximilien Van Peteghemorgel uit 1861 in de Collegiale O.L.Vrouwkerk van Dendermonde.
Ze is titularis-organiste in de St.-Martinuskerk en de Bareldonkkapel te Berlare en de O.L.Vrouw-ten-hemel-opgenomenkerk te Overmere, waar ze ook lid is van het orgelcomité.
SAXOFOON
Andy Dhondt
Foto's (1)
Saxofonist Andy Dhondt legt zich toe op een bijzonder veelzijdig en ruim repertoire. Zijn passie voor nieuwe muziek en actuele kunst komen hierin nadrukkelijk tot uiting.
Kamermuziek neemt in zijn jonge muzikale loopbaan een prominente plaats in. Andy werkt hiervoor samen met vooraanstaande muzikanten op Belgische en internationale podia. Zo vertolkte hij het originele saxofoonrepertoire met pianist Geert Callaert, het Nederlandse Saxofoon Kwartet, cellis Harm Garreyn,… Andy is ook sopraan- en tenorsaxofonist bij het Belgian Saxophone Ensemble.
Blow is het hedendaagse geesteskind van Andy en percussionist Vincent Caers. Alle mogelijke slagwerk, het hele saxofoonkwartet en nieuwe multimediale toepassingen worden hier ingezet. In 2014 gaat dit duo een intense samenwerking aan met beeldend kunstenaar Sigrid Tanghe. Zij combineren in Blowdruk een live performance van beeldende kunst in dialoog met de muziek. Dit ensemble ziet voor het eerst het levenslicht tijdens het Voorwaarts Maart festival in de Bijloke in Gent.
Zijn solodebuut met orkest maakte Andy in 2005 in Polen. Hij bracht er de gerenommeerde “Ballade voor Altsaxofoon en Orkest” van Frank Martin. Sindsdien is hij te horen als solist in hedendaagse werken van onder andere Brant, Samama, Denisov en Birtwistle.
Andy verzorgde met pianist Geert Callaert de opname van het “Divertimento voor altsaxofoon en piano” van Charles Wuorinen (Pavane), naast “Lost City” voor sopraansaxofoon en piano van de Limburgse componist Stefan Meylaers (Phaedra). Op de CD Mysterious Morning (Pavane) verscheen met Blow de opname van “A bâtons rompus” van de belangrijke Franse componist Philippe Hurel.
Sinds 2012 is Andy directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek Woord en Dans Zottegem. Voordien was hij leraar aan verschillende academies. Hij is ook zeer actief als koorleider en dirigent.
Andy behaalde in 2005 het masterdiploma voor saxofoon (Ed Bogaard) en voor piano (Alan Weiss) aan het Lemmensinstituut te Leuven. In 2007 ontving hij zijn master kamermuziek met grootste onderscheiding en zijn specialisatie saxofoon met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury. In 2010 besloot Andy zijn master na master “Advanced Studies in Contemporary Art Music Performance” met grote onderscheiding. Gedurende zijn opleiding nam Andy actief deel aan talrijke masterclasses van onder andere Joseph Wytko (Arizona), Henk Van Twillert (Amsterdam), Leo Van Oostrom (Den Haag) en Jean-Marie Londeix (Bordeaux).