OrgelOvermereWeb 06 MiddenDe plannen voor oksaal en orgelkast werden getekend door architect De Noyette uit Ledeberg. De bouw van het orgel werd toegewezen aan Petrus Johannes Vereecken en zonen, orgelmakers te Gijzegem. De orgelkast met zijn waardevol sculpteerwerk werd toevertrouwd aan beeldhouwer Lippens van Gentbrugge.

Het instrument wordt bespeeld vanaf een vrijstaande speeltafel met twee klavieren (Groot orgel, reciet) en een pedaal of voetklavier. In totaal bevat het orgel 22 registers. Deze registers bepalen de klankkleur en het volume. Het orgel bevatte origineel 1174 pijpen. Tijdens de restauratie werden 27 ontbrekende pijpen in het pedaalregister "Violoncelle" bijgeplaatst. De corpuslengte van de orgelpijpen varieert van een paar centimeter tot 5,25 m (de langste baspijp (open zestien voet). Een blaasbalg van 2 meter bij 2 meter met een in - en uitslaande plooi krijgt windvoorziening door middel van een elektrische ventilator. Een tweede blaasbalg van 1 meter bij 1 meter, in verbinding met de eerste, doet dienst als regulator of stootbalg om plotselinge grote windafnamen op te vangen en de windvoorziening gelijkmatig naar de pijpen te sturen.

Naar aanleiding van 150 jaar kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen werden enkele filmpjes opgenomen. Deze filmpjes waren te bezichtigen voor het grote publiek op de open-kerkdagen in augustus en september 2016.

In dit filmpje geeft Lieven Van De Sype uitleg over de bouw van het orgel. Dit wordt geïllustreerd met fragmenten over het binnenwerk van het orgel. Op het einde speelt organiste Lieve Van de Rostyne een stukje Bach op het orgel.

Duur : 7 min. 11 sec.