Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

CONCERT
Trompet en orgel

Zaterdag, 17 oktober 2020
om 19.00 uur

Antoine Tronquo (orgel)
Sander Kintaert (trompet)

 

 

VIDEO

"Suite - March" van Henry Purcell met Antoine Tronquo aan het orgel en  Sander Kintaert op trompet.
Duur : 1 min. 30 sec.

 

 

ORGANIST

AntoineTronquo

Foto Antoine Tronquo 3Antoine Tronquo (°1966) werd geboren in Oudenaarde en volgde de muziekhumaniora en de hogere afdelingen aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij einddiploma's behaalde in o.a. de disciplines orgel en klavecimbel, naast ook didactische bekwaamheidsbewijzen.

Het consequent volgen van de seminaries oude muziek-praktijk bij Erik Van Nevel en het orgelonderricht bij Johan Laleman, waren bepalend voor zijn stilistische vorming inzake vroege muziek.

Parallel met deze studie volgde hij masterclasses bij o.a. J. Huys, H. Schoonbroodt, D. Roth en J. Boyer voor orgel en bij Bob Van Asperen voor klavecimbel. Alsook genoot hij onderricht aan de Giles International Organschool in Londen o.l.v. Ann Thomas, voor de interpretatie van de oud-Engelse klaviermuziek.

Als lesgever is hij werkzaam aan een aantal academies, alsook was hij twee jaar docent aan het conservatorium van Luik waar hij voor de orgelafdeling de cursus begeleidingspraktijk verzorgde.

Zijn concertpraktijk omvatte optredens in een aantal orgelcyclussen, o.a: Jong Orgeltalent (Abdij Tongerlo), St.- Gummarusconcerten (Lier), St.- Jansconcerten (Anzegem), Miniemenkerk (Brussel), Orgel na de Noen (Kathedraal Antwerpen), historische orgels in Oostkamp, Langdorp....
Tevens concerteerde Antoine Tronquo buiten de landsgrenzen, o.a in: Vlaardingen, de Basiliek van Steinfeld (Duitsland), het XXVII° - "Miedzynarodowy Organfestival" (kathedraal Koszalin in Polen), op het Kleuker-orgel in Alpe d'Huez...

Naast solistisch werk, stond hij ook op het podium met Il solisto del vento, het Haydn-kwartet, Capella S. Michaëlis, Luc Tooten (cellist - Brussels Philharmonic).

Hij behaalde het hoger diploma orgel bij Anne Froidebise aan het Conservatorium van Luik, alsook het diplôme de virtuosité aan de Schola Cantorum te Parijs in de orgelklassen van Mls. Jacquet-Langlais en Jean-Paul Imbert. ​

Op het 6° internationaal orgelconcours in Italië (provincie Rimini) werd hij gelauwerd als 3° laureaat-finalist.

Antoine bespeelt zowel het kleine positief-orgel, het historische orgel, als het grote kathedraalinstrument.

Samen met Dieter Van Handenhoven heeft Antoine Tronquo een duo-formatie in het leven geroepen onder de naam "CEMBALISTIC", waarmee exclusief muziek gebracht wordt voor 2- of meerdere klavecimbels, en voor klavecimbel in combinatie met orgel-positief.

 

TROMPETIST

Sander Kintaert

Sander Kintaert 2Sander Kintaert begon zijn muzikale opleiding op 6-jarige leeftijd met pianolessen. Op 9-jarige leeftijd ging hij naar de muziekacademie van Liedekerke, waar hij trompet koos als nieuwe instrument. Een aantal jaar later schakelde hij ook voor piano over naar de academie en nam er het vak MT (Muziek Theorie) bij. In 2010 slaagde hij uiteindelijk met glans voor het eindexamen van zowel trompet, piano als MT. In datzelfde jaar nog nam Sander deel aan het ingangsexamen voor trompet aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar hij sindsdien studeert bij Manu Mellaerts, in juni 2015 zijn masterdiploma behaalde en in 2017 zijn lerarenopleiding en de richting ‘concertmusicus vervolledigde. Sinds september 2017 verdiept Sander zich verder in de barokmuziek en startte hij met een master ‘baroktrompet’ bij Manu Mellaerts en Niranjan Wijewickrema. Hij volgt daarnaast ook nog op regelmatige basis les bij Friedemann Immer, Alain de Rudder en Jean-François Madeuf. Sander volgde voor piano masterclasses bij André De Grootte en Jan Vermeulen. Voor trompet nam hij al deel aan verscheidene internationale masterclasses zoals de Belgian Brass Academy en het festival Cuivres en Fête te Limoges. Hij kreeg hier onder andere les van Jeroen Berwaerts, Reinhold Friedrich, Vladimir Kafelnikov, Thierry Caens, Gérard Métrailler, Eric Aubier, Jose Chafer en Allen Vizzutti, Bahb Civiletti, Jean-François Madeuf, Guido Segers… Hij speelde al mee met verscheidene orkesten in de HaFaBra-wereld, alsook klassieke orkesten als Symphonia Assai, Frascati Symphonic, Il Gardellino, Bachplus, Hildebrandt Consort, Le Concert Bourgeois, Les Agrémens, Orchestre Sturm und Klang, Le Concert Olympique, Collegium Vocale Academy, symfonieorkest van de Muntschouwburg, Opera Ballet Vlaanderen, Orchestre des Champs-Elysées, … In mei 2013 richtte hij samen met 9 andere koperblazers en 2 slagwerkers het ensemble O'BRASS op, een 12-koppig koperensemble met het doel de koperblaasmuziek te promoten en het repertoire voor hun bezetting uit te breiden door verscheidene compositieopdrachten te geven. Zij werden in december 2014 laureaat van Supernova en concerteren sindsdien zowel op nationale als internationale podia zoals Japan en Korea. In April 2017 won Sander de eerste prijs op de Internationale IMEP RIC wedstrijd te Namen in de categorie ‘baroktrompet’. Sander geeft les aan de Academies van Geraardsbergen, Lennik en Gent (MAGO) en is daarnaast ook actief als dirigent van harmonieorkest KEVA uit Aspelare.