Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

 
PASSIECONCERT
In memoriam JAN JOOS

Zondag, 3 april 2022 
om 15.00 uur

Lieve Van de Rostyne (orgel)
Griet Wytynck (viool)
An-Sofie Perneel (viool)

 

In memoriam JAN JOOS

JanJoosParochiekerk KleinZaterdag 29 januari 2022 was een droevige dag voor alle leden van het orgelcomité. Voor een volle kerk met familie, vrienden en sympathisanten werd onze stichter, Jan Joos ten grave gedragen.
Jans hele leven was gevuld met muziek. Reeds als jonge knaap had de microbe hem al te pakken. Die begeestering groeide met de jaren mee, als zanger, als stichter en dirigent van de koren "Vrolijke Musici” in Haaltert en “Singhet Fro”, het latere “Meergalm”, in Overmere. Met Jan en zijn koor bereikte de zangcultuur in Overmere een absoluut hoogtepunt.
Zijn begeestering wou Jan zo breed mogelijk uitdragen. Zo lag hij aan de basis van het jeugdensemble “Crescendo”, maar bleef hij ook de jongeren die vanuit dit ensemble een professionele carrière in de muziek uitbouwden, verder volgen en stimuleren.
Zelf speelde Jan gitaar, maar het kerkorgel lag hem nauw aan het hart. Het deed hem dan ook veel pijn dat ons Vereeckenorgel, ten gevolge van een slechte torenrestauratie en een gebrek aan waardering en onderhoud, totaal onbruikbaar was geworden.
Dankzij zijn inzet, zijn vastberadenheid, zijn doorzettingsvermogen en zijn diplomatieke gaven om mensen aan te spreken en te winnen voor zijn project is hij erin geslaagd dit orgel te laten restaureren. Op 3 en 4 februari 1996 werd dit hele traject afgesloten met een prachtige tentoonstelling en een inspeelconcert. Maar hier mocht het voor Jan niet eindigen, hij hield van de prachtige orgelklanken en het orgel moest bespeeld worden, ook buiten de eucharistievieringen. Dit was de start van ons Overmeers Orgelcomité.
Ondertussen zijn we 26 jaar en 40 concerten verder. Jan heeft in die jaren gigantisch veel werk verzet en als orgelcomité zijn we hem daarom ongelooflijk veel dank verschuldigd.

 

FOTO'S VAN HET CONCERT

Wie een selectie van de foto's van het concert nog eens wil bekijken kan dit doen door hieronder op de fotolink te klikken.

Foto's (20)

 

 

 

ORGEL

Lieve Van de Rostyne

LieveEnOrgel VK KleinLieve Van de Rostyne studeerde orgel en harp aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar ze in 1995 het laureaats- en meesterdiploma behaalde met eerste prijzen harmonie en orgel met grote onderscheiding (bij dhr. Joris Verdin).

In 1998 behaalde ze het “Diplôme National d’Etudes Supérieures Musicales” aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Lyon (Fr) bij prof. Jean Boyer.

Zowel tijdens als na haar studies nam ze deel aan verschillende wedstrijden in binnen- en buitenland. Zo werd ze laureate van de wedstrijd Pro Civitate (B) en van de orgelwedstrijden te Boxtel (NL) en Herk-de-Stad (B). Ze won de eerste prijs op de begijnhofwedstrijd voor vrouwelijke organisten te Dendermonde (B), werd halve-finaliste op de Bachwedstrijd van het Festival van Vlaanderen te Brugge (B) en ze won de tweede prijs op de eerste internationale orgelwedstrijd van Battipaglia (It).

Momenteel geeft ze orgel- en harples en instrumentaal ensemble aan de academies van Aalst, Lebbeke, Wetteren en Zottegem en ze is begeleider in Lebbeke. Ze concerteert regelmatig in binnen- en buitenland, en dit zowel solistisch als in kamermuziek- of orkestverband, of als begeleider van solisten en/of koren.

Daarnaast was ze tot 2017 redactielid van het tijdschrift “Orgelkunst”, waarvoor ze in 2005 in de Gentse Sint-Annakerk op het Schyven/Andriessenorgel een cd opnam met werk van Jozef Tilborghs. Voor “het Orgel in Vlaanderen” realiseerde ze in 2007 een cd op het grote Maximilien Van Peteghemorgel uit 1861 in de Collegiale O.L.Vrouwkerk van Dendermonde.

Ze is titularis-organiste in de St.-Martinuskerk en de Bareldonkkapel te Berlare en de O.L.Vrouw-ten-hemel-opgenomenkerk te Overmere, waar ze ook lid is van het orgelcomité.

 

VIOOL

Griet Wytynck

GrietWytynckGriet Wytynck volgde piano aan de kunsthumaniora te Gent en viool aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Sint-Niklaas bij Dhr. Delcourte, waar ze de regeringsmedaille behaalde met grote onderscheiding.
Op 17-jarige leeftijd behaalde ze de eerste prijs notenleer aan het Conservatorium te Gent.
Ze studeerde viool (bij M. Bezverkhny) en piano (bij J. Duijck) aan het Conservatorium te Gent. In 1998 behaalde ze het meesterdiploma viool aan het Conservatorium te Antwerpen (bij G. De Neve). Daarna vervolmaakte ze zich gedurende 2 jaar aan de Musikhochschule te Köln (bij J. Prelle).

Als free-lance violiste is zij actief in diverse orkesten en ensembles.

In 2008 behaalde ze het Europees erkende diploma ‘lerares Suzuki-methode’ bij Mevr. J. Janssens, uitgereikt door de ESA (European Suzuki Association) en geeft regelmatig les op nationale en internationale workshops en cursussen (o.a. Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Spanje, Denemarken…)

Griet Wytynck geeft vioolles aan de muziekacademie van Zottegem.

 

VIOOL

An-Sofie Perneel

AnSofiePerneel VkAn-Sofie begon op 4-jarige leeftijd met vioollessen volgens de Suzukimethode bij Koen Rens aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Turnhout. Ze volgde ook kamermuzieklessen bij Marleen Ydiers aan de Kunstacademie te Wetteren.
Momenteel zit ze in haar tweede bachelor viool en studeert ze aan LUCA School of Arts, Campus Lemmens/Leuven bij Prof. Maximilian Lohse.

Afgelopen jaar werd An-Sofie geselecteerd voor de functie van concertmeester bij Youth Orchestra Flanders (YOF) en Symfonieorkest Vlaanderen Young (SOV Young).
In 2019 kreeg ze de kans om deel uit te maken van het eerste project van Concertgebouworkest YOUNG (RCO YOUNG), onder leiding van dirigent Pablo Heras - Casado.

Als soliste trad ze op met Spumanti Kamerorkest en het Orfeo Kamerorkest.
Op 8 mei zal ze ook als soliste te horen zijn in het Concertgebouw te Brugge samen met het orkest Artis Dulcedo o.l.v. Niels Hap waar ze het Vioolconcerto Op. 64 in e van F. Mendelssohn zal vertolken.

An-Sofie nam de voorbije jaren deel aan workshops in heel Europa waar ze masterclasses volgde bij onder meer Erik Schumann, Brian Lewis, Nicolas Dupont, Alexsey Semenenko, Haruo Goto, Mikhaïl Bezverkhny, Felicity Lipman, Lukazs Blaszczyk, Lisa Jacobs, Anna Podhaijska, Yoko Hoshino en Christophe Bossuat.

Naast haar passie voor muziek, houdt ze ook van dansen (Modern Jazz), lezen en schilderen (aquarel).