Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

 
CONCERT ORGEL en SAXOFOON

Zondag, 11 juni 2023 
om 15.00 uur

Aart Bergwerff (orgel)
Raaf Hekkema (saxofoon)

 

We mochten genieten van een prachtig concert met orgel en saxofoon.
Het orgelcomité had twee fantastische musici uit Nederland kunnen strikken om een voor hen nieuw programma uit te testen. Aart Bergwerff (o.a. professor orgel aan het conservatorium van Breda, en internationaal gerenomeerde organist), en Raaf Hekkema (o.a. professor saxofoon aan het conservatorium van Den Haag en oprichter van het Calefax-rietblazerskwintet) lieten ons kennismaken met verschillende bewerkingen van werken van Bach, Piazzolla en Händel, en lieten de instrumenten daarbij klinken op een manier die we niet voor mogelijk hielden. De aanwezigen hingen aan hun lippen, en hebben genoten van begin tot eind. En anderzijds waren de musici en hun entourage evenzeer onder de indruk van de fijne ontvangst in België.
Om nog lang van na te genieten!

Lieven van de Rostyne 

 

 

FILMPJE VAN HET CONCERT

'Oblivion' van A. Piazzolla met Aart Bergwerff aan het orgel.

 

 ORGEL

Aart Bergwerff

 

AartBergwerff 002Aart Bergwerff is een gedreven en veelzijdig musicus. Hij houdt van spannende en avontuurlijke programmering. Aart heeft enerzijds een passie voor het klassieke repertoire, met name dat van Johann Sebastian Bach. Anderzijds zoekt hij graag naar nieuwe wegen en vormen in de orgelcultuur. Zo werkt hij regelmatig samen met videokunstenaar Jaap Drupsteen, bijvoorbeeld in een productie rondom Bachs Passacaglia. Verder maakte Aart met de Turkse derwisj-danser Kadir Sonuk de voorstelling 'East meets West', op muziek van Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Een ander voorbeeld is de productie Mi Corazón, waarin orgel en tangodans elkaar ontmoeten.

Kenmerkend voor het musiceren van Aart Bergwerff is zijn heldere, transparante manier van spelen. Daardoor kan hij complexe structuren goed inzichtelijk maken. "Orgelspelen is als praten, dat moet je duidelijk doen", aldus Aart. Typerend zijn ook zijn gevoel voor klankkleur en timing. Verder is Aart een begenadigd verteller, hij bezit de gave om beeldend over muziek te spreken. Een ‘lecture recital’ behoort dan ook tot een van de vele mogelijkheden.

Aart Bergwerff is sinds 2012 organist van de Grote of Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk te Breda. Hij is daarmee de vaste bespeler van het Hillen-orgel. Dit monumentale instrument, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1534, is in 1969 gebouwd door de firma Flentrop; het orgel draagt de naam van Jaap Hillen, die gedurende bijna zestig jaar organist van de Grote Kerk was.

Als concertorganist treedt Aart veelvuldig op tijdens concerten en festivals in binnen- en buitenland. In 2012 maakte hij zijn debuut op het meest prestigieuze orgelfestival ter wereld: Toulouse-Les-Orgues in het Franse Toulouse. In september 2015 trad hij als solist op in het Concertgebouw te Amsterdam, in de beroemdste concertserie van Nederland: de ZaterdagMatinee. Ook concerteerde hij in de fameuze Mariinsky Concert Hall in Sint-Petersburg, Rusland.

Aart werkte mee aan vele radio-, tv- en cd-opnamen. Ook deze opnamen geven blijk van zijn veelzijdigheid en gedrevenheid. Sinds kort werkt Aart samen met het internationale kwaliteitslabel Organroxx.

Als docent is Aart verbonden aan het Rotterdams Conservatorium, onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten. Daar is hij sinds 1994 hoofdvakdocent orgel en docent arrangeren.

Aart Bergwerff studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij improvisatie bij Bert Matter. Hij vervolgde zijn orgelstudie in Parijs bij Marie-Claire Alain en in Noord-Duitsland bij Harald Vogel. Zijn studie in Parijs sloot hij af met het behalen van de Prix de Virtuosité.

Aart won prijzen op internationale orgelconcoursen te Brugge, Lausanne en Groningen.
In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Als organist is hij regelmatig te gast bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Philharmonie Zuid-Nederland.

 

SAXOFOON

Raaf Hekkema

 

RaafHekkema 002Meervoudig prijswinnaar Raaf Hekkema heeft een avontuurlijke geest. Paganini’s vioolconcert met orkest spelen, de mogelijkheden onderzoeken van het spelen van microtonale muziek op zijn saxofoon of de onmenselijk moeilijke mathematische muziekpuzzels ontrafelen die Conlon Nancarrow schreef voor mechanische piano, Hekkema deinst er niet voor terug. Hij geeft ongeveer honderd concerten per jaar over de hele wereld, waarbij hij voornamelijk arrangementen van eigen hand uitvoert.

Voor zijn opzienbarende solo-cd Paganini Caprices for saxophone (MDG, 2006) werd hij onderscheiden met de titel ‘Instrumentalist of the Year’ door het Duitse Echo Klassik.

Als solist trad hij op met diverse orkesten en gaf hij masterclasses in vele landen. Zijn composities en arrangementen worden uitgegeven door Schott Music, via CalefaxEDITION en zijn eigen website.

Drie Bach-albums verschenen bij Challenge Classics: Bach Partitas (2014), Bach Suites (2018) en Bach Solo (2023). Hiervoor ging hij te rade bij oudemuziekspecialisten als Vera Beths, Lucy van Dael, Roel Dieltiens en Ton Koopman.

Voor zijn artistieke verdiensten mocht Raaf Hekkema in 2020 toetreden tot de Akademie van Kunsten (onderdeel van de KNAW).

Hekkema is medeoprichter van Calefax Rietkwintet (sinds 1985), waarvoor hij honderden bewerkingen schreef die veelal op cd verschenen zijn. Calefax put zijn repertoire uit negen eeuwen muziekgeschiedenis, westers en niet-westers, van impro tot hedendaagse muziek. Daarnaast initieerde het kwintet projecten met gereputeerde kunstenaars uit het theater, de wereld van de dans, film, animatie en tal van muzikale stijlen.

Calefax ontving les of werkte samen met deskundigen op het gebied van de renaissance en barok, zoals Paul van Nevel, Barthold en Sigiswald Kuijken, Jan-Willem de Vriend en Frans Brüggen.

De groep speelt op belangrijke concertpodia over de gehele wereld van Zuid-Amerika tot Japan, verschijnt regelmatig op internationale radio en tv en produceerde een omvangrijke collectie cd’s.

Daarnaast won Calefax verscheidene prijzen en onderscheidingen. Dankzij de decennialange intensieve samenwerking met de andere leden van Calefax, allen geschoold door de prominente houtblazers van het Concertgebouworkest, heeft Hekkema’s spel een karakter dat zich met geen andere saxofonist laat vergelijken.

Raaf Hekkema is als hoofdvakdocent saxofoon verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.