Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

 
CONCERT ORGEL en BLOKFLUITEN

Zondag, 14 april 2024 
om 15.00 uur

Jan Vermeire (orgel)
Dimos de Beun (blokfluiten)

 

FOTO'S VAN HET CONCERT

Foto's (10)

Klik op de foto om hem vergroot te zien en bekijk dan de volgende foto's door op het witte pijltje (rechts) te klikken.

ORGEL

Jan Vermeire 

Jan Vermeire 04Jan Vermeire (° 1968) studeerde orgel bij Robert Deleersnyder aan de Muziekacademie van Veurne en later bij Hubert Schoonbroodt aan de Franstalige afdeling van het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel.
Hij volgde daarnaast regelmatig les bij de Hongaars-Weense muziekpedagoge Hedda Szamosi.
Hij studeerde koordirectie bij Florian Heyerick aan het Koninklijk Conservatorium van Gent.
Van 1994 tot 2011 was hij organist van de Sint-Walburgakerk te Veurne. Sinds december 2011 is hij organist-titularis van de modernistische Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk te Koksijde.
Hij wordt vaak gevraagd als concertorganist in binnen- en buitenland. Het voorbije jaar was hij te horen in Nederland, Spanje, Portugal, Polen, Duitsland, Slovakije, Frankrijk en maakte hij een grote concerttournee in de Verenigde Staten met optredens in New York City, Washington DC, Shenandoah University en op het beroemde orgel van de Mormon Tabernacle in Salt Lake City.
Jan Vermeire is artistiek directeur van het Internationaal Orgelfestival van Koksijde en Veurne-Nieuwpoort, en van het Festival International d'Orgue en Flandre, het orgelfestival van Frans-Vlaanderen.
Hij is dirigent van de Schola Gregoriana Henricus Beauvarlet.
Hij realiseerde meerdere cd-opnames op Vlaamse orgels, o.a. op het fraai gerestaureerde Van Peteghemorgel van Stavele. Naar aanleiding van Klara in Veurne verscheen een cd, opgenomen op het historisch Van Peteghemorgel van het Sint-Jansgasthuis in Veurne, afgewisseld met gregoriaanse gezangen door de heren van het Vlaams Radio Koor. De Nederlandse Radio 4 (NCRV) verzorgde een reeks uitzendingen met Jan Vermeire op historische orgels in West-Vlaanderen. In 2008 maakte hij een cd met het Ottone Brass Quintet, opgenomen op het prachtige Woehlorgel in Cuxhaven (DE) met werken van Guilmant, Franck, Boëllmann en Saint-Saëns. In het najaar van 2009 kwam een cd uit van het historische Jacobus Van Eyndeorgel (1716) in Ver-Assebroek (Brugge) met muziek van Sweelinck, Browne, Cornet, Martín y Coll en anonieme Vlaamse meesters. In 2012 verscheen een cd met werken van Bach op het Jürgen Ahrendorgel van Porrentruy (Zwitserland).
In 2016 werkte hij mee aan de voltooiing van een groots opgezet project van het Duitse cd-label Fagott-Orgelverlag om het integraal orgeloeuvre van Samuel Scheidt op te nemen. Hij nam de 11 e en laatste cd van de reeks op op het prachtige Felsbergorgel van de église Saint-Vaast in Béthune in Frankrijk.
Ook andere opnameprojecten staan momenteel in de steigers.
Jan Vermeire experimenteert graag en zoekt naar vernieuwing in het orgelleven. Zo werkt hij regelmatig samen met de flamencomuzikanten Michel Gillain en Antonio Paz in de productie Tierra y Aire . Met verteller Peter Van Bouwel brengt hij als de OrgelJan orgelsprookjes voor kinderen, zoals het verhaal van Babar, het kleine olifantje, en Carolus Trippel en het betoverde orgel.
Hij speelt vaak samen met andere klassieke muzikanten zoals Alain De Rudder (trompet), Ilse Vromans (fluit en traverso) en is lid van het Trio Seraphim met sopraan Hilde Coppé en trompettist Bart Coppé. Met een andere kompaan, de Oekraïense bajanspeler Bogdan Nesterenko, heeft hij een programma op poten gezet voor Russische accordeon en orgel, een heel originele combinatie.

 

BLOKFLUITEN

Dimos de Beun

DeBeun 05 KleinDimos DE BEUN studeerde met grootste onderscheiding af in de klas van Bart Coen aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, en studeerde klavecimbel bij Herman Stinders en Ewald Demeyere aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen. Hij studeerde orgel bij Ignace Michiels en Joris Verdin in Brugge en Antwerpen. Als blokfluitist en continuospeler heeft hij samengewerkt met gerenommeerde ensembles als La Petite Bande, Ricercar Consort, Huelgas Ensemble, Ex Tempore, Vlaams Radio Koor, Collegium Vocale Gent, B'Rock, Ensemble Phoenix München, Rosas, Currende, Akademie für Alte Musik Berlin, Il Gardellino, Bachplus, Zefiro Torna.... Daarnaast heeft hij deelgenomen aan televisieproducties en cd-opnames, zowel solo als in ensemble, voor verschillende internationale labels.

Dimos doceert blokfluit, klavecimbel en ensemble aan de academies van Waregem, Blankenberge en het conservatorium van Brugge. Ook richtte hij samen met Annelies Decock het ensemble "Arcus Coloratus" op, dat zich richt op barokmuziek.