Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

BENEFIETCONCERT
ten voordele van 'Hand in Hand, samen tegen Reuma'

18 december 2016
om 19.00 uur
Parochiekerk Overmere

Koor Makeblijde o.l.v. Filip Haentjens
Koor Jong Makeblijde o.l.v. Sofie D'Haese
Lieve Van de Rostyne begeleiding op orgel, harp en piano

 

PROGRAMMA

Intro :
Procession 
Makeblijde, Jong Makeblijde
Begeleiding: harp
Benjamin Britten
uit : A Ceremony of Carols, op. 28
Wolcum Makeblijde
Begeleiding: harp
Benjamin Britten
uit : A Ceremony of Carols, op. 28
There is no rose Makeblijde
Begeleiding: harp
Benjamin Britten
uit : A Ceremony of Carols, op. 28
Cant dell Ocells Jong Makeblijde
Begeleiding: harp
Catalaanse traditional,
arr. Max Knigge
El pesembre Jong Makeblijde
Begeleiding: harp
Portugees kerstlied,
arr. Jos Wuytack
Ecce Virgo concipiet Makeblijde Vic Nees
Laetentur Coeli Makeblijde Vic Nees
Wachet auf, ruft uns die Stimme, BWV 645  Orgel solo Johann Sebastian Bach
Christ Nativity Makeblijde
Begeleiding: orgel
Malcolm Archer
Mr. Mozart takes a sleigh ride Orgel solo Nigel Ogden
Hodie Makeblijde Joan Szymko
Gloria Makeblijde, Jong Makeblijde
Begeleiding: piano
David Giardiniere
Geboren in de stal Jong makeblijde,
Begeleiding: piano
Jetse Bremer
Angel’s Carol Makeblijde
Begeleiding: harp
John Rutter
Tomorrow shall be my dancing day Makeblijde
Begeleiding: piano
John Rutter
Kerstlied Jong Makeblijde
Begeleiding: piano
Jan van Damme
Als ik nou een hondje mag Jong Makeblijde
Begeleiding: piano
Marc Van Den Broeck
A la nanita nana

Makeblijde
Begeleiding: piano
arr. Sherri Porterfield
Mister Santa Makeblijde
Begeleiding: piano
arr. Filip Haentjens
Santa baby Makeblijde, Jong Makeblijde
Begeleding: piano
Joan Javits, Phil & Tony Springer

 

Video's

Makeblijde o.l.v. Filip Haentjens zingt 'Christ Nativity' van Malcolm Archer. Lieve Van de Rostyne begeleidt op orgel.
Duur : 4 min. 26 sec.

 

Jong Makeblijde o.l.v. Sofie D'haese zingt 'Kerstlied' van Jan Van Damme. Lieve Van de Rostyne begeleidt op piano.
Duur : 1 min. 28 sec.

 

 

MUZIKANTEN

 

Het koor Makeblijde

Foto (1)

Makeblijde werd in 1943 opgericht door Josée Standaert. Onder haar gedreven leiding kende het koor tal van successen: eerste laureaat in de wedstrijd ‘Radio-Schoolkoor’, winnaar van ‘Het Gouden Snoer’ van de Stad Brussel, eerste prijs ‘summa cum laude’ op het Europees Muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt. Internationale uitwisselingen stonden vaak op het programma.
In 1983 stelde zij Annemie Moens voor als haar opvolger. Als professionele stempedagoge kon zij de jonge dames zang-technisch de beste ondersteuning geven. In 1993 werd ‘Missa ad Laetificandum’, gecomponeerd door Filip Haentjens voor het 50-jarig jubileum van het koor, uitgevoerd. Enkele jaren later, in 1996, kwam Makeblijde onder leiding van Filip te staan, en bleef Annemie Moens tot begin 2016 actief als stemcoach van het koor.
Makeblijde beleefde een aantal schitterende projecten, onder meer de uitvoering van Adiemus I van Karl Jenkins met strijkorkest en percussie-ensemble, en Adiemus II met het Symfonisch Orkest van het conservatorium van Gent. Het koor won prijzen op de internationale wedstrijd van Seghizzi (Italië) in 2006 en 2007, en nam deel aan de internationale competities in Tours (Frankrijk) en Maasmechelen, en werd bekroond met de titel ‘Koor van het Jaar 2005-2006’, waar het bovendien de publieksprijs won.
Er stond ook een uitwisseling op het programma met het Spaans Universitair Koor van Valladolid en een galaconcert van de Koning Boudewijnstichting, in aanwezigheid van toenmalig Kroonprins Filip en Prinses Mathilde. Op de provinciale koorzangtoernooien van Oost-Vlaanderen in maart 2008 werden de dames gepromoveerd naar de ere-afdeling.
In 2009 won Makeblijde achtereenvolgens het Korenfestival in Kontich, de prijs voor de beste uitvoering van een orthodox lied in Preveza (Griekenland), de prijs voor de beste uitvoering van het opgelegd werk in Maasmechelen, en de ‘Lieven Duvoselprijs’ in Sint-Martens-Latem. In februari 2012 heeft Makeblijde haar promotie van 2008 in de hoogste categorie van de Oost-Vlaamse koorzangtoernooien bevestigd, en behaalde het koor een nieuwe internationale titel. Met 97.66 % won ze de internationale wedstrijd Istanbul Chorus Festival & Competition (Turkije).
Op de internationale koorwedstrijd in Maasmechelen editie 2013 behaalde Makeblijde de tweede prijs bij de gelijkstemmige koren en opnieuw de publieksprijs. In juli 2014 nam Makeblijde opnieuw deel aan een internationale wedstrijd: ditmaal het 'Festival Internacional de Música de Cantonigròs', Spanje. Het koor mocht fier een 2e prijs in ontvangst nemen in de categorie 'gelijkstemmige koren'. In oktober 2014 werkte Makeblijde mee aan het prestigieuze project 1000 Voices for peace van het Festival van Vlaanderen in de Basiliek van Koekelberg in het bijzijn van Koning Filip en Koningin Mathilde, Herman Van Rompuy was peter van dit project.
In 2016 bevestigde Makeblijde in de hoogste afdeling in de provinciale koorzangtoernooien en werden ze de eindwinnaar van de internationale wedstrijd Cantate Dominum in Vilnius, Litouwen. Het koor was ook te gast op het Wij-concert in het concertgebouw van Brugge en verleende haar medewerking aan het Requiem pro Luna, gecomponeerd door Stijn Roels.

 

Filip Haentjens

Foto (1)

Toen Gabriël Verschraegen, het toenmalige hoofd van het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent vroeg aan Filip Haentjens: ‘Waarom wil jij muziek studeren aan het conservatorium?’, was het antwoord: ‘Ik denk dat ik het niet kan laten - ik doe niets anders dan muziek maken’. Waarop de man repliceerde: ‘Jongen, gij zijt binnen!’. Het was een evidentie voor Filip, die klarinet en piano gestudeerd had aan de Lokerse Muziekacademie.
Hij behaalde aan het Gentse Muziekconservatorium een Eerste Prijs klarinet in de klas van Freddy Arteel, en een Eerste Prijs kamermuziek in de klas van Dirk Vermeulen, François Glorieux en Piet Dombrecht.
Aan hetzelfde conservatorium behaalde hij ook een Eerste Prijs notenleer, transpositie en het pedagogisch diploma. Verdere studies deed hij aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen. Hij behaalde het Hoger Diploma klarinet in de klas van Walter Boeykens, en een Eerste Prijs basklarinet bij Jan Guns. Bij Michael Scheck, Roger Leens en Johan Van Bouwelen studeerde hij koordirectie. Filip Haentjens studeerde er eveneens elektronische muziekcompositie, MIDI en opnametechnieken.
Momenteel is hij leraar klarinet en instrumentaal ensemble aan de Academie van Lokeren. Regelmatig concerteert hij in diverse ensembles. Hij werkt ook in zijn eigen opnamestudio als opnameleider, arrangeur en componist.

 

Lieve Van de Rostyne

Foto (1)

Lieve Van de Rostyne studeerde orgel en harp aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar ze in 1995 het laureaats- en
meesterdiploma behaalde met eerste
prijzen harmonie en orgel met grote
onderscheiding (bij dhr. Joris Verdin).
In 1998 behaalde ze het ‘Diplôme National d’Etudes Supérieures Musicales’ aan het Conservatoire National Supérieur de
Musique in Lyon (Fr) bij prof. Jean Boyer.
Zowel tijdens als na haar studies nam ze deel aan verschillende wedstrijden in binnen- en buitenland. Zo werd ze laureate van de wedstrijd Pro Civitate (B) en van de orgelwedstrijden te Boxtel (NL) en
Herk-de-Stad (B). Ze won de eerste prijs op de begijnhofwedstrijd voor vrouwelijke organisten te Dendermonde (B), werd halve-finaliste op de Bachwedstrijd van het Festival van Vlaanderen te Brugge (B) en ze won de tweede prijs op de eerste internationale orgelwedstrijd van Battipaglia (It).
Momenteel geeft ze orgel- en harples en instrumentaal ensemble aan de
academies van Aalst, Lebbeke, Wetteren, Zottegem en is ze begeleider in Lebbeke. Ze concerteert regelmatig in binnen- en buitenland, en dit zowel solistisch als in kamermuziek- of orkestverband, of als begeleider van solisten en/of koren.
Daarnaast is ze redactielid van het tijdschrift ‘Orgelkunst’, waarvoor ze in 2005 in de Gentse Sint-Annakerk op het Schyven/Andriessenorgel een cd opnam met werk van Jozef Tilborghs. Voor ‘het Orgel in Vlaanderen’ realiseerde ze in 2007 een cd op het grote Maximilien Van Peteghemorgel uit 1861 in de Collegiale O.L.Vrouwkerk van Dendermonde.
Ze is titularis-organiste in de St.-Martinuskerk en de Bareldonkkapel te Berlare en de O.L.Vrouw-ten-hemel-opgenomenkerk te Overmere, waar ze ook lid is van het orgelcomité.

 

Het jeugdkoor Makeblijde

Foto (1)

Sofie D’haese

Foto (1)

Sofie D’haese begon haar muzikale carrière op 8-jarige leeftijd bij het kinderkoor Makeblijde. Gebeten door de muziekmicrobe startte ze haar opleiding aan de academie van Muziek en Woord van Lokeren, waar ze klarinetles volgde bij Filip Haentjens. Momenteel volgt Sofie nog steeds les en perfectioneert ze haar klarinetkunsten met de Mi b klarinet.
Sinds haar start bij het koor en de academie kent het engagement van Sofie in het muziekleven geen grenzen. Op 12-jarige leeftijd werd ze lid van de jeugdharmonie Ste Cecilia Zele en maakte ze de overstap naar het ‘groot’ koor, het dameskoor Makeblijde. Vanaf 2005 versterkt ze de klarinetploeg van de Koninklijke harmonie Ste Cecilia Zele. Vier jaar later nam ze de rol van Greet Mertens over als dirigente van het kinderkoor Makeblijde. In 2010 volgde Sofie een cursus kinderkoordirectie en -stemvorming bij Johan Van Bauwelen en Griet de Volder.
Op professioneel vlak behaalde zij in 2009 haar diploma van professionele Bachelor in de Voedings- en Dieetkunde. Aansluitend op dit diploma volgde ze nog een Masteropleiding in de Gezondheidsvoorlichting en –bevordering. Momenteel werkt ze op de kwaliteitsafdeling van Hamlet.