Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

CONCERT
Een muzikale evocatie van de veertigdagentijd

Zondag, 12 maart 2017
om 19.00 uur
Parochiekerk Overmere

Frank Heye (orgel)
Astrid Verstuyft (dwarsfluit)

 

PROGRAMMA

Een muzikale evocatie van de veertigdagentijd

Boete    
  Aus tiefer Not schrei ich zu dir BWV 686,
uit : Clavier-Ubung 3. Teil
orgel Johann Sebastian Bach
(1685—1750)
  Treuer Gott, ich muss dich klagen
(Freu dich sehr)
fluit en orgel Johann Ludwig Krebs
(1713 - 1780)
  Serenade fluit en orgel Arthur Woodall
(1873 - 1952)
Passietijd    
  O Lamm Gottes, unschuldig BWV 656
uit : 18 Leipziger Choräle
orgel Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)
  Herzlich tut mich verlangen
Choral, partita 1 , 4 , 7
fluit en orgel Johann Pachelbel
(1653 - 1706)
  Adagio fluit en orgel Karl Hoyer
(1891 - 1936)
Palmzondag    
  Les Rameaux
uit : Trois poèmes évangeliques
orgel Jean Langlais
(1907 - 1991)
  Herzlich tut mir verlangen
uit : Elf Choralvorspiele op. 122
fluit en orgel Johannes Brahms
(1833 - 1897)
  Lyrisches andante für streicher
bewerking : Frank Heye
fluit en orgel Max Reger
(1873 - 1916)
Witte donderdag    
  Schmücke ich, o liebe Seele
opus 65, no. 51
orgel Sigfrid Karg-Elert
(1877 - 1933)
  Herzlich tut mich verlangen
opus 67
fluit en orgel Max Reger
(1873 - 1916)
  Blijf mij nabij orgel Chris Dubois
(1934 - …)
Goede vrijdag    
  Les ténèbres
uit : Livre du saint sacrament
orgel Olivier Messiaen
(1908 - 1992)
  The moon over the Ruined Castle
bewerking : Frank Heye
fluit en orgel Rentaro Taki
(1879 - 1903)

 
Video

Frank Heye op orgel en Astrid Verstuyft op dwarsfluit brengen 'Herzlich tut mich verlangen, opus 67' van Max Reger.
Duur : 2 min. 45 sec.

 

MUZIKANTEN

Frank Heye (orgel)

Foto (1)

Frank Heye studeerde aan het Koninklijk muziekconservatorium te Gent bij Edward de Geest en daarna bij Dirk Verschraegen. Hij behaalde er naast een aantal eerste prijzen het diploma ‘2e cyclus nieuwe structuur optie instrument’. Volgde verder nog meestercursussen bij J. Huys, E. Kooiman, T. Koopman en G. Bovet.
Zijn repertorium omhelst muziek uit alle stijlperiodes met extra aandacht voor hedendaagse muziek. Hij verzorgde meerdere creaties van werk van Vlaamse componisten. Hij concerteert regelmatig in eigen land en de meeste Europese landen.

Frank Heye is titularis van het orgel van Destelbergen dat mede door zijn toedoen in 1994 werd gerestaureerd en waarvan hij de artistieke directie leidde. In 1996 richtte hij er een ‘orgelcomité’ op. Hij leidde ook de re-restauratie van het orgel van de H. Kruiskerk te Heusden dat sinds dan ook een volwaardig concertinstrument is geworden. Hij richtte in het Gentse een aantal concerten in gewijd aan de Vlaamse componisten Arthur Meulemans, Robert Herberigs, Norbert Rosseau en Cyriel Van den Abeele. Tevens is hij artistiek medebeheerder van de orgelconcerten in de de St. Machariuskerk te Laarne en de zomercyclus in de St. Baafskathedraal te Gent georganiseerd door het ‘Gents Orgelcentrum’.

Hij ontving in 2003 de ‘médaille d’argent’ dans l’association accadémique
‘Arts, sciences et lettres’ te Parijs voor zijn artistieke verdiensten.
Recent werd hij gehonoreerd met een dubbele prijs in het kader van het internationaal orgelfestival in Kortrijk 2014 en ontving hiervoor een oorkonde.

Als leraar is hij verbonden aan de Muziekacademie van het Gemeenschapsonderwijs te Gent en de Stedelijke academie voor muziek, woord en dans van Oudenaarde waar hij een uitgebreide lespraktijk heeft.

Hij verleende zijn medewerking bij CD-opnames met het kamerkoor ‘Soratea’ o.l.v. Patrick Debrabandere, het mannenkoor ‘St. Barbara’ van Heusden o.l.v. Jos van den Borre met o.m. muziek van Peter Benoit en met trombonist David Ray (trombonist van de Brusselse philharmonie).

Recent werkte hij mee aan een dubbel-CD opname met het integrale orgelwerk van Gabriël Verschraegen in opdracht van ‘Orgelkunst’.

Discografie (orgel-solo)
Laarnse orgelpracht, Lengletorgel St.–Machariuskerk.
Frank Heye bespeelt het orgel van de Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuwkerk te Destelbergen (1996)
Musica Gandaviae: Organa, Artifices (Muziek van Gent, orgels en componisten)
De orgelwerken van Willy Snellings

 

Astrid Verstuyft (fluit)

Foto (1)

Ik begon op 7-jarige leeftijd dwarsfluit te studeren, wat vanzelfsprekend was bij ons thuis. Mijn vader, Roger Verstuyft, was immers als fluitist beroepsmuzikant bij de zeemacht. Mijn twee broers waren ook professioneel met muziek bezig. En ons moeder zong ..., véél!

Zo ging ik naar de conservatoria van Gent, Brussel en Tilburg voor eerste prijs notenleer, dwarsfluit, kamermuziek en het pedagogisch diploma.

Ook het dirigeren werd een passie en ik volgde verschillende cursussen.
Ik begon met dirigeren bij het jeugdorkest in Lochristi en was er een tijd ook onder-dirigente van de harmonie. Momenteel ben ik dirigente van de Koninklijke Gemeenteharmonie te Heusden-Destelbergen.

Als docente heb ik een uitgebreide lesopdracht in volgende disciplines: creatief musiceren, dwarsfluit, samenspel en algemene muziekleer in de Muziekacademie van het Gemeenschapsonderwijs te Gent, Het Einstein-atheneum en Kunstencentrum "MUDA" te Evergem.

Muziek is een passie en die wil ik graag met velen delen. Deel uitmaken als bestuurslid bij Vlamo opent die perspectieven om samen te werken aan de verdere uitbouw van de amateurkunsten.