Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

BERLAARSE SCHOLEN BEZOEKEN ORGELS

September en oktober 2016
De kerken van Berlare

Lieve Van de Rostyne
Roger Van de Rostyne
Roland Van de Rostijne

 

EEN WOORDJE UITLEG

In de maanden september en oktober 2016 kregen verschillende klassen van de plaatselijke basisscholen de gelegenheid om het orgel in de plaatselijk kerk te bezoeken. De leerlingen uit Overmere bezochten het orgel in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen. De Uitbergse kinderen brachten een bezoek aan het orgel in de Sint-Pieters-Bandenkerk en de leerlingen van Berlare en de Donk deden de Sint-Martinuskerk aan. In de kerk aangekomen werd hen het verhaal van 'Meester Bach' gebracht. In de loop van het verhaal maakten zij op een speelse wijze kennis met de verschillen pijpen die in een orgel zitten (prestant, bourdon, fluit, trompet, ...), ze mochten erop blazen en maakten op die wijze kennis met de specifieke klankkleur die elke pijp heeft. In de loop van het verhaal leerden de kinderen het lied 'Het Orgelhuis' en zongen dit meermaals. Als apotheose werd het orgel bezocht. De leerlingen mochten het binnenwerk van het orgel met de vele orgelpijpen van klein tot zeer groot bekijken en mochten eventjes tokkelen op het instrument.

 Foto's (22)